CIDSR a initiat un proiect nou in colaborare cu UICC

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive (CIDSR) în colaborare şi cu susţinerea financiară a Uniunii de Control Internaţional a Cancerului sub egida Cancer Capacity Building Fund Programme au iniţiat un proiect “Creşterea gradului de conştientizare în prevenirea cancerului de col uterin prin accentuarea importanţei vaccinării HPV prin efectuarea activităţilor educaţionale în rândul grupurilor ţintă în regiunea pilot din Moldova”. Perioada de desfăşurare a proiectului Septembrie 2010 – Februarie 2011.

Introducere

Conform datelor existente în Republica Moldova există o tendinţă de creştere a ratei morbidităţii de la 13,6 la 17,9 %  în anii 1999-2007 (% – numărul de bolnavi la 100000 de femei conform Registrului Republican de date cu privire la cancer). Predominarea considerabilă a formelor avansate (gradul 3 şi 4), în circa 60% din toate cazurile de cancer cervical, creează o situaţie alarmantă în Republica Moldova în ultimii ani. Conştientizarea insuficientă a populaţiei şi a prestatorilor de servicii medicale cu privire la prevenirea cancerului de col uterin rămâne una dintre cele mai grave probleme.

De aceea considerăm importantă şi oportună dezvoltarea şi desfăşurarea unor activităţi educaţionale ce au ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei ţintă privind problema prevenirii cancerului de col uterin, şi importanţa vaccinării HPV, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi în colaborare şi cu susţinerea financiară a UICC.

Obiective

Îmbunătăţirea situaţiei de prevenire a cancerului de col uterin prin creşterea gradului de conştientizare a importanţei prevenirii acestei stări patologice în grupurile ţintă (populaţia de sex feminin şi prestatorii de servicii medicale), inclusiv pentru vaccinarea HPV în regiunea – pilot partea centrală a Republicii Moldova.

Grupurile ţintă

  • Fetele cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani, fiind populaţia-ţintă primară conform recomandărilor OMS. Părinţii fetelor, de asemenea, ar trebui să fie invitaţi la şedinţele de informare, luând în considerare faptul că fetele sunt minore şi părinţii lor vor decide dacă fiicele lor vor fi vaccinate sau nu.
  • Prestatorii de servicii medicale (medicii de familie şi ginecologii) din centrele de tineret şi centrele de sănătate a femeii din regiunea centrală a Moldovei.

Unde se vor desfăşura aceste activităţi?

Se planifică efectuarea activităţilor într-o regiune – pilot, anume în regiunea centrală a Republicii Moldova. Prestatorii de servicii medicale (medici de familie şi ginecologii) de la centrele de tineret şi centrele de sănătate a femeii vor lucra cu populaţia de sex feminin, inclusiv grupul-ţintă primar. În cadrul proiectului propus se vor desfăşura ateliere de lucru profesionale pentru prestatorii de servicii medicale şi lecţii pentru grupul ţintă primar, de exemplu, pentru fete în vârstă de 9-13, cu participarea părinţilor lor.
Impactul aşteptat:

  • Sporirea calificării profesionale a medicilor instruiţi în problema prevenirii cancerului de col uterin şi a vaccinării HPV.
  • Creşterea gradului de conştientizare a grupului de populaţie ţintă în ceea ce priveşte screening-ul cancerului de col uterin şi vaccinarea HPV.
  • Creşterea numărului de grupuri ţintă a populaţiei, care vor fi supuse vaccinării HPV.
  • Extinderea la scară naţională a activităţilor educaţionale în alte regiuni ale Republicii Moldova, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, organizaţiilor naţionale şi internaţionale.
  • Atracţia opiniei publice, organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale la problema prevenirii cancerului de col uterin, inclusiv vaccinarea HPV.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept