Screening-ul cancerului de col uterin

Screening pentru cancerul de col uterin …

Reprezintă o investigaţie a femeilor sănătoase pentru depistarea riscului sporit de apariţie a cancerului de col uterin. Screening-ul este efectuat prin recoltarea celulelor din colul uterin şi examinarea lor la microscop (analiza citologică). Programul de screening al cancerului de col uterin este elaborat pentru depistarea celulelor atipice de pe colul uterin în stadiu precoce, când ele pot fi înlăturate înainte de dezvoltarea cancerului. După ce se dezvoltă cancerul tratamentul este mult mai dificil şi mai puţin efectiv.

În Republica Moldova efectuarea examenului profilactic la cancerul de col uterin se recomandă de la vârsta de 20 de ani şi ulterior la fiecare 2 ani.

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de screening pot beneficia femeile în vârstă de 25 ani şi mai mult, la fiecare 3 ani. Femeile cu vârsta mai mare de 50 ani trebuie investigate o dată la 5 ani. În cazul când în ultimele două rezultate ale analizelor citologice din colul uterin nu s-au depistat patologii (celule atipice), screening-ul femeilor cu vârsta mai mare de 65 ani nu se mai efectuează.