Informatie pentru medici

Cancerul de col uterin se dezvoltă la nivelul colului, porţiunea uterină care se deschide în vagin. Se manifestă atunci, când celulele colului uterin devin atipice şi încep să se dividă şi să crească necontrolat. Trec mai mulţi ani până când celulele atipice se transformă în cancer.

Cauza cancerului de col uterin este infecţia, provocată de Virusul Papiloma Uman (HPV – Human Papilloma Virus). Există mai mult de 200 tipuri de Virus Papiloma Uman şi aproximativ 40 din ele pot ataca zona genitală la bărbaţi şi femei. Circa 15 tipuri cu risc cancerigen sporit (mai periculoase fiind tipurile 16 şi 18 de HPV), pot duce la formarea celulelor atipice pe colul uterin, care mai târziu pot progresa în celule canceroase. La majoritatea femeilor, după infectare cu HPV, virusul se elimină din organism de sine stătător timp de 6-24 luni. Însă, la unele femei virusul continuă să se dezvolte, şi anume acest grup de femei, la care virusul persistă o perioadă îndelungată, reprezintă grupul de risc în dezvoltarea cancerului de col uterin.

De obicei, Virusul Papiloma Uman se transmite prin contact sexual sau prin contact piele – piele, piele – mucoasă, mucoasă – mucoasă şi alte căi. HPV este foarte răspândit şi majoritatea oamenilor, mai devreme sau mai târziu, se pot infecta.

Testul HPV este utilizat pentru a depista Virusul Papiloma Uman în organism. Cu toate că virusul nu se tratează, depistarea tipurilor periculoase contribuie la identificarea femeilor care intră în grupul de risc în dezvoltarea cancerului de col uterin. Deoarece HPV este foarte răspândit, dar are o longevitate mică în organismul femeilor tinere, testarea HPV la femeile mai tinere de 30 ani nu este obligatorie. La multe din ele virusul poate fi depistat, însă în majoritatea cazurilor virusul dispare din organismul uman de sine stătător.

În ciuda faptului că prezervativul asigură o protecţie eficientă împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, el nu oferă o protecţie completă împotriva HPV, deoarece virusul este localizat şi pe tegumentele adiacente.

Există vaccinuri împotriva Virusului Papiloma Uman (vaccinuri profilactice). Vaccinurile protejează eficient împotriva infectării cu cele mai periculoase tipuri de Virus Papiloma Uman (tipurile 16 şi 18) şi previn apariţia celulelor atipice pe colul uterin, cauzate de aceste două tipuri de viruşi. Tipurile 16 şi 18 de HPV reprezintă cauza apariţiei cancerului de col uterin în 70%.

De asemenea, unul din vaccinuri oferă protecţie împotriva tipurilor 6 şi 11 de HPV, care constituie cauza verucilor genitale (condiloame) în 90% de cazuri.

Vaccinul oferă o protecţie mai eficientă împotriva tipurilor 16 şi 18 ale Virusului Papiloma Uman, dacă vaccinarea are loc înainte de începerea vieţii sexuale, adică până la infectarea cu aceste tipuri de virus. Vaccinarea este recomandată fetiţelor şi femeilor de la 9-10 ani până la 26 ani (recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii).

Vaccinul este sigur. Studiile clinice au demonstrat apariţia unor reacţii minore, care sunt caracteristice pentru toate vaccinurile (edem, hiperemie, prurit în locul injectării, febră uşoară, greaţă şi vertij). Vaccinarea împotriva HPV nu este recomandată femeilor însărcinate.