Contraceptive hormonale

COCContraceptive orale combinate

Asociaza estrogen si progesteron de sinteza. 2 tipuri:monofazice- cele care presupun aceeasi doza zilnica; multifazice-doza variaza in functie de fazele ciclului menstrual.

Ciclul COC :
 • Absorbtie: intestin subtire;
 • Metabolizare: hepatica;
 • Eliminare: prin bila la nivel intestinal;
 • Reabsorbtia etinilestradiolului la nivel intestinal.
Avantaje:
 • Prevenirea sarcinii nedorite, inclusiv a celei ectopice;
 • Previne aparitia chisturilor ovariene functionale;
 • Utilizate in tratamentul dismenoreei ;
 • Diminueaza simptomatologia PMS;
 • Scade incidenta cancerului ovarian ;
 • Scade incidenta cancerului endometrial;
 • Incidenta scazuta a tumorilor mamare benigne;
 • Tratamentul acneei ;
 • Actiune supresoare asupra secretiei androgenice in hirsutism;
 • Previne aparitia bolii inflamatorii pelvine;
 • Pierderea unor cantitati reduse de Fe prin sangerare menstruala;
 • Cresc HDL si scad LDL , conferind protectie importiva aterogenezei.
Dezavantaje:
 • Tromboza venoasa profunda;
 • Asociat cu cresterea riscului de aparitie a adenomului hepatocelular;
 • Hipertensiune arteriala;
 • Boli cardiovasculare.
Observaţii: Fertilitatea dupa oprirea tratamentului nu este afectata la utilizatoarele COC, singurul inconvenient fiind o eventuala intarziere fiziologica (nu mai mult de 6 luni insa) a ciclurilor ovulatorii.

Source: http://y4y.ro

Contraceptivele orale numai cu progestageni

Contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen.

Eficienţă: Se administreaza o pilula in fiecare zi, fara pauza si fara sa se tina cont de momentul aparitiei menstruatiilor. Deosebit de eficiente daca sunt utilizate corect si continuu. Important este ca administrarea sa se faca in aceeasi zi, aproximativ la aceeasi ora.
Acţiune: Efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).
Avantaje: Sunt eficiente imediat, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu au efecte secundare estrogenice (nu cresc probabilitatea complicatiilor legate de estrogen), administrare foarte simpla, pot fi utilizate de femeile care alapteaza, reduc durerile menstruale, protejeaza impotriva cancerului endometrial, scad incidenta bolilor benigne ale sanului, pot fi folosite de femeile care fumeaza.
Dezavantaje: Pentru a fi foarte eficiente trebuie administrate aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, pot apare modificari ale ciclurilor menstruale (mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoreea, unele femei pot avea menstruatii prelungite sau abundente) posibil timp de mai multe luni, neregularitati in privinta greutatii corporale (pot apare cresteri sau scaderi).
Observaţii: Va fi prescrisa de medic iar apoi va fi luata de la farmacie.

Source: http://www.seximus.ro/

Implantele subdermice

Sunt 6 capsule subtiri, flexibile, (de dimensiunea unui chibrit) care contin un progestagen asemanator hormonului natural produs de organismul femeii. Se implanteaza sub piele, in partea superioara a bratului.

Eficienta:  Deosebit de eficienta. Un set de capsule previne sarcina timp de cel putin 5 ani.
Acţiune:  Hormonul este eliberat din cele 6 capsule in circulatia sanguina, lent, constant, in cantitati foarte mici. Efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).
Avantaje: Previne sarcina pe perioada foarte lunga dar cu efect reversibil, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu necesita administrare zilnica, la aceeasi ora, fertilitatea revine aproape imediat dupa extragerea capsulelor, nu au efecte secundare estrogenice (nu cresc probabilitatea complicatiilor legate de estrogen), ajuta la prevenirea sarcinilor ectopice, poate ajuta la prevenirea cancerului endometrial, femeile nu pot incepe sau intrerupe singure tratamentul.
Dezavantaje:  Pot apare modificari ale ciclurilor menstruale mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoree, cresterea dimensiunii ovarelor sau chisturilor de ovar, greturi, nervozitate, acnee sau eruptii cutanate, modificarea poftei de mancare si a greutatii corporale.
Observaţii: Capsulele trebuie sa fie inserate si extrase de personal medical instruit in acest sens.

Source: http://www.seximus.ro/

Inelul contraceptiv

Este un cerc de plastic moale, flexibil, cu un diametru de 54 de mm. Acesta conţine o combinaţie de hormoni: estrogen şi progestativ.

Eficienţă: Eficienţa acestei metode contraceptive este cel puţin asemănătoare cu aceea a pilulelor (99%), în cazul folosirii corecte şi constante. Cu toate acestea, este nevoie ca femeia să aibă un nivel ridicat de confort al propriului corp pentru a putea introduce inelul.
Acţiune: Inelul se introduce în vagin şi se ţine timp de trei săptămâni, apoi este îndepărtat pentru o săptămână de pauză (care, de obicei, este perioada de menstruaţie). Prin eliberarea estrogenului şi progestativului se împiedică ovulaţia şi se îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin.După pauza de o săptămână se poate introduce un nou inel vaginal şi se repetă procedura.
Avantaje: Inelul este o metodă modernă de contracepţie alternativă cu un procent mare de eficienţă. Poate face ca menstruaţiile să fie mai puţin abundente şi contribuie la reglarea ciclului menstrual. Este o metodă relativ confortabilă prin prisma faptului că inelul se introduce o dată pe lună. Este o metodă complet reversibilă.
Dezavantaje: Inelul poate cauza iritaţii vaginale, secreţii şi este posibil să fie simţit de parteneri în timpul actului sexual. De asemenea, poate duce la o stare de disconfort, poate cauza greţuri sau tensiune la nivelul sânilor.Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
Observaţii: Se recomandă consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familială.

Source: http://www.a-medica.ro/

plasture-contraceptivPlasturele contraceptiv

Este un pansament in forma rectangulara care, o data lipit pe suprafata pielii, incepe sa elibereze in organism o cantitate de hormoni suficient de mare pentru ca ovulatia sa fie impedicata, iar femeia sa nu se confrunte cu vreo sarcina nedorita.

Despre plasturele contraceptiv: Plasturele contraceptiv are 4,5 cm latime, este foarte subtire, se lipeste pe piele in locurile in care poate fi lasat timp de sapte zile. Acesta nu se dezlipeste la spalare. Odata cu incetarea folosirii acestui plasture contraceptiv, femeia redevine fertila in scurt timp. Plasturele contraceptiv trebuie schimbat o data la sapte zile, timp de trei saptamani consecutive, dupa care femeia face o pauza de sapte zile, interval in care are loc menstruatia. Fesele, abdomenul, partea de sus a toracelui (in afara sanilor) si partea exterioara de sus a bratului sunt locuri potrivite pentru a aplica plasturele contraceptiv. Evitati atingerea partilor adezive cu degetele si apasati plasturele contraceptiv timp de cateva secunde pentru a va asigura ca marginile sunt bine lipite. Daca plasturele contraceptiv se detaseaza, nu-l lipiti la loc, ci aplicati un alt plasture.
Acţiune: Plasturele contraceptiv este asemanator cu un plasture antiseptic si contine un strat de substanta hormonala (gestagen si estrogen) care se elimina treptat atunci cand este aplicat pe epiderma. Gestagenul actioneaza in trei moduri asupra aparatului feminin de reproducere: in primul rand, inhiba ovulatia, in al doilea rand, ingroasa mucoasa cervicala, iar in al treilea rand, cauzeaza alterari ale endometrului. Ingrosarea mucoasei previne patrunderea spermatozoizilor, iar alterarile endometrului impiedica crearea conditiilor propice pentru fixarea ovulului. Administrarea de estrogen regleaza ciclul menstrual. De asemenea, menstruatiile sunt mai putin abundente, deoarece estrogenul intensifica factorii procoagulanti (sangerare redusa).
Avantaje:
 • Efecte benefice similare cu cele ale pilulei (ciclu regulat, sangerate mai putin abundenta si mai putina durere, previne anemia etc).
 • Folosire saptamanala.
 • Unele dezavantaje similare cu cele ale pilulei (modificari in greutate, sani sensibili).
Dezavantaje:
 • Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
 • Solicita administrare regulata si planificata.
 • Acesta se poate dezlipi.
 • Potrivit studiilor, plasturele contraceptiv are o eficienta scazuta la femeile cu greutatea de 90 kg sau mai mult. Nu sunt suficienti hormoni in plasturele contraceptiv pentru femeile supraponderale.
 • Plasturele contraceptiv este purtat pe piele si prin urmare e vizibil si nu foarte atragator.

Source: http://www.totul-despre-sex.info/