Reunirea experților naționali și internaționali pentru a continua lucrul asupra noului document strategic în domeniul sănătații sexual-reproductive

În conformitate cu Acordul Bienal de Colaborare între OMS pentru Europa și Ministerul Sănătății, privind îmbunătățirea sănătății materne, și a Programului de țară 20013-2017 al UNFPA și Ministerul Sănătății al R. Moldova (MS)  în domeniul sănătății reproducerii, în temeiul Regulamentului privind organizarea și funcționarea MS, structurii și efectivului – limită ale aparatului central al acestuia, MS a dispus (dispoziția nr. 681-d din 27.XI.2015) organizarea și desfășurarea Atelierului de lucru (II) în planificarea strategică pentru dezvoltarea Strategiei Naţionale a Sănătăţii Reproducerii (SNSR) 2016 – 2020 și ședinței de lucru „Prezentarea priorităților, obiectivelor și intervențiilor în sănătatea reproducerii”.

20151210_095544Atelierului de lucru (II) și ședința de lucru au avut loc în perioada 10 – 11 decembrie 2015, la Summit Events & Conference Center, or. Chișinău.

Evenimentele au fost organizate și desfășurate de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) și MS, cu suportul UNFPA Moldova și OMS Moldova.

Reprezentanții ministerelor Sănătății, Educației, Muncii, Protecției Sociale și Familiei precum și reprezentanți ai societății civile, experți naționali și internaționali în domeniul planificării strategice au participat la aceste două evenimente.

Facilitatorii cursului de instruire:

  • Borbala Koo, expert internațional în sănătate reproducerii, România
  • Rodica Comendant, expert național, director CIDSR, Moldova
  • Alexei Buzu, expert în planificarea strategică, director executiv, Parteneriat pentru Dezvoltare , Moldova

Realizari SNSR 2005-2015După prezentarea viziunii generale asupra realizărilor SNSR 2005 – 2015,  discuțiile din cadrul Atelierului de lucru (II) s-au axat pe definirea rezultatelor intermediare pe fiecare prioritate strategică și intervențiile de success (practica națională și internațională).

În elaborarea noii SNSR se va ține neapărat cont de lecțiile învățate și anume: programele de informare, educare și comunicare a populației să fie sistematice și coordonate; să fie formată unitatea de coordonare, care ar monitoriza și evalua eficienta intervențiilor și progresul la nivel național, să fie elaborat planul de monitorizare a implementării noii Strategii, 20151210_103101să fie evitate suprapunerile multiple în diverse documente politice, eforturile pe cele 11 arii ale noii Strategii să fie egale, să fie elaborat un plan de implementare, cu o bugetare respectivă, care ar însoți noua Strategia, etc.

După lucrul în grup au fost elaborate intervențiile pe fiecare domeniu strategic al noului document. În baza acestor intervenții au fost pregătite cîteva prezentari.

În ultima zi, la data de 11 decembrie a avut loc ședința de lucru în cadrul căreia s-au reunit atît participanții cursului de instruire, precum și membrii Consiliului de coordonare a procesului de elaborare a SNSR pentru anii 2016 – 2020.

La ședință au fost făcute prezentările elaborate în cadrul Atelierului de lucru (II). În urma discuțiilor pe marginea acestor prezentari, comentariilor și propunerilor survenite a fost făcut planul de intervenții al noului document strategic.

 

Atașată este:

 

Imagini din cadrul atelierului de lucru și ședinței de lucru

 

Partners

We use cookies
We use cookies to display content correctly and to make the website easy to use.
Accept
I don't accept