Oraşul Bălţi s-a pronunţat împotriva violenţei asupra femeilor

10 Septembrie, 2009

Sursa: http://amnesty.md

Bălţi, 3 septembrie 2009. Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International Moldova a desfăşurat acţiunea publică „Opriţi Violenţa împotriva Femeilor”. În cadrul acestei acţiuni oamenii au avut şansa să se pronunţe pentru susţinerea femeilor ce se află în pericol de a fi supuse violenţei.

Membrii şi activiştii Amnesty International Moldova au avut drept scop distribuirea mai multor informaţii referitoare la problema violenţei împotriva femeilor, astfel distribuindu-se peste 1000 pliante şi buletine informative. Materialele informative mai conţineau şi datele de contact al organizaţiilor ce oferă sprijin femeilor supuse violenţei.

Trecătorii, îndemnaţi de mebrii şi activiştii organizaţiei, cu ajutorul unei semnături, au avut şansa de a salva victime concrete, ce au fost supuse violenţei, sau pe cele ce se află în primejdie. Astfel, au fost colectate peste 1100 semnături.

Semnînd prima petiţie, oamenii s-au adresat autorităţilor din Nicaragua, cu îndemnul de a abroga legea ce interzice toate tipurile de avorturi în ţară, inclusiv pentru victimele violurilor şi pentru femeile a căror viaţă şi sănătate este în pericol în cazul continuării sarcinilor. Femeilor însărcinate le este refuzat orice fel de tratament, dacă acesta ar putea afecta cumva fătul. Astfel, dacă femeia este bolnavă de cancer, malarie, HIV/SIDA, ea nu va primi tratament doar pentru că este însărcinată. Legea pune în pericol viaţa femeilor, contribuind la creşterea numărului de deces materne. Chiar şi femeile ce suferă un avort spontan sunt pedepsite, deoarece în Nicaragua acesta poate fi greu deosebit de un avort provocat.

A doua petiţie semnată, a oferit o şansă la viaţă lui Sakineh Mohammadi din Iran. Aceasta se află în aşteptarea execuţiei prin lovituri de pietre, pe motiv că ar fi comis un adulter. Sakineh neagă această învinuire. Amnesty International îndeamnă autorităţile din Iran să anuleze pedeapsa cu moartea pentru Sakineh Mohammadi şi să instituie un moratoriu asupra execuţiilor şi pedepselor crude şi inumane, inclusiv biciuirea.

Pentru ca trecătorii să înţeleagă mai profund problema şi să vadă prin ce trec victimele violenţei, membrii şi activiştii Amnesty International Moldova i-au îndemnat să participe la o scenetă. Oamenii au construit un perete-barieră între victimă şi agresorul acesteia, în acest fel salvînd simbolic viaţa femeii.

O acţiune similară a avut la Chişinău pe data de 31 august. În capitală acest eveniment are loc deja al patrulea an. Aici s-au colectat peste 600 semnături şi s-au distribuit peste 500 pliante şi buletine informative.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept