La CIDSR activeaza un specialist in colposcopie

08 Aprilie, 2013

Apr 17-5 În perioada 4 – 29 martie 2013, la Cluj-Napoca, Romania  s-a desfăşurat cursul de Colposcopie pentru medicii obstetricieni – ginecologi, la care a participat şi un reprezentant al Centrului de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive (CIDSR).

Ce este colposcopia? Colposcopia reprezintă un examen complementar a vulvei, vaginului şi colului uterin care permite vizualizarea acestora (un instrument asemănător unui microscop) şi prelevarea de ţesut biopsic în cazul în care sunt identificate leziuni ale epiteliului colului uterin sau ale endocolului.

Pacienta se examinează ginecologic, se introduce în vagin un specul pentru a-l menţine deschis şi apoi se apropie colposcopul si se examineaza interiorul vaginului cu ajutorul acestuia. Colposcopul are o sursa puternica de lumina si lentile (este asemanator cu un microscop sau binoclu) care măresc de 10-40 de ori.

Colposcopia este indicata in cazul in care frotiul citovaginal ( testul Papanicolau, testul PAP, examen citologic vaginal) indica prezenta unor leziuni ce necesita investigatii suplimentare sau rezultatele testului PAP sunt incerte. Nu există contraindicaţii importante în legatură cu aceasta investigatie.

Nu toate femeile fac acest test conform indicaţiilor şi Vă îndemnăm să nu neglijaţi să faceţi colposcopia în cazul înregistrării unor rezultate suspecte.

Adresati-va la noi, la CIDSR pentru a primi o consulatie in privinta problemelor legate de colul uterin.

Foto: Obstetrica – Ginecologie I, Spitalul Clinic Judetean Cluj-Napoca

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept