Hepatitele

Hepatita B

Sunt femeile gravide testate de rutină la hepatita B?

La prima ta vizită prenatală, îți va fi oferită o serie de analize de sînge, incluzînd acea care controlează prezența virusului hepatitei B, care poate cauza boli grave, afectarea ficatului și chiar moarte.

Peste 10% din populația Republicii Moldova este infectată cu virusul hepatitei B, dar mulți nu au simptome și nu știu că ei sunt purtători. Dacă ești unul din ei, ai putea transmite virusul bebelușului tău la naștere. Determinînd faptul că ești purtătoare va permite medicului să-i administreze bebelușului imediat după naștere medicamente, care vor reduce substanțial riscul de infectare.

 

Cum e posibil sa fi devenit purtătorul virusului hepatitei B?

Hepatita B este un virus foarte infecțios care se răspîndește prin sînge, spermă și alte lichide ale corpului. Dacă ești purtător e posibil să fi dobîndit virusul:

  • Prin contact sexual cu alt purtător
  • La naștere, dacă mama ta a fost purtătoare
  • Dacă mai multe persoane utilizează același ac
  • Prin folosirea unei periuțe de dinți sau a unei lame care are chiar și o picătură minusculă de sînge al celui infectat
  • Prin aplicarea unui tatuaj sau piercing într-un local în care nu sunt urmate tehnicile de siguranța pentru sănătate

Dacă te-ai îmbolnăvit cu hepatita B, poți să te simți foarte obosită. Poți de asemenea să ai dureri abdominale, amețeală și grețuri, dureri în încheieturi sau icter (ochii și pielea ta devin de culoare galbenă). Însă foarte multe persoane nu au simptome și nu știu că au fost infectați.

De la 10 la 15 procente din persoane care au vîrsta de 5 ani sau mai mult contactînd virusul hepatitei B ajung să fie purtători ai hepatitei B, ceea ce înseamnă că corpul lor nu se poate debarasa niciodată de virus. Aproximativ o pătrime din cei cu hepatita B cronică vor căpăta o boală de ficat amenințătoare pentru viață (ciroză) și aproximativ 20 de procente din cei cu această boală dezvoltă cancer la ficat.

 

Ce se întîmplă dacă sunt pozitivă la hepatita B?

Pentru început, medicul poate să-ți ceară să treci un șir de alte analize, pentru a primi noi informații despre starea ta și  despe cum funcționează ficatul tău. Deoarece virusul  îți afectează  ficatul, vei fi nevoită sa excluzi alcoolul – nu doar cînd ești gravidă.

Va trebui să consulți și un specialist în acest domeniu, pentru a trece din cînd în cînd controale asupra stării ficatului tău. Fiecare din familia ta, ca și fiecare partener sexual trebuie să fie testați. Dacă ei nu sunt purtători, oricum ei trebuie numaidecît vaccinați.

Imediat după ce naști, echipa medicală va administra prima doză de vaccin împotriva hepatitei B în primele 12 ore după naștere. A doua și a treia doză le va primi la alte vizite la medic. Toate 3 doze sunt necesare pentru protecția pe viață.

În multe țări, pentru a asigura o protective mai eficientă, noi-născuților de la mamele infectate cu virusul hepatitei B le este administrată și Imonoglobulina specifică anti-B, care, cu părere de rău, nu este disponibilă în Republica Moldova.

Împreună, anticorpii și vaccinul sunt aproximativ 90% efective în prevenirea hepatitei B la nou-născuți.

Trebuie să fii monitorizată atent după naștere, deoarece putătorii cronici au riscul de a se îmbolnăvi cu o maladie serioasă la ficat.

Dacă însă nu ai hepatita B și nu ai primit vaccinul împotriva hepatitei B, medicul poate să-ți recomande să te imunizezi dacă există risc să te molipsești cu această boală. Doza este sigură pentru femeile gravide și nu are nici un efect asupra dezvoltării copilului.

 

Ce o să se întîmple dacă bebelușul meu totuși s-a molipsit cu hepatita B?

Dacă ești purtătoare a virusului hepatitei B  și nu ai primit anticorpi, șansele transmiterii virusului bebelușului tău la naștere este de aproximativ 10-20 de procente în afară de cazul cînd el primește tratament în primele 12 ore de la naștere. ( Riscul transmiterii este de 80-90 % dacă te infectezi cu hepatita B în cel de-al treilea trimestru)

Pruncii care s-au infectat pot să nu aibă nici un simptom imediat, dar e mai probabil decît adulții să devină purtători cronici ai virusului ( 90% în loc de 5-10%). Purtătorii cronici pot răspîndi virusul pe tot parcursul vieții și au riscul mai mare de a dezvolta și de a deceda de maladii ale ficatului sau cancer. Nu există leac pentru hepatita B, chiar dacă anumite medicamente sunt efective la controlul bolii ficatului în aproximativ 40% din toate cazurile.

 

Cine este cel mai susceptibil în a se molipsi cu hepatita B?

Deoarece hepatita B se transmite prin expunerea la sînge sau lichide ale corpului, cei care cel mai probabil se vor infecta sunt medicii, familiile și partenerii sexuali ai purtătorului, persoanele cu multipli parteneri sexuali și cei care utilizează droguri intravenos.

Noutățile bune sunt că vaccinarea poate să te protejeze dacă încă nu ai virusul. Dacă te supui riscului de a fi infectat, ar fi bine-venită vaccinarea.