Infecțiile tractului urinar

Ce este infecția căilor urinare?

Cînd auzi fraza ,, infecția căilor urinare,, probabil te vei gîndi la o infecție a vezicii urinare și simptome precum dorința frecventă de a te urina sau o senzație de arsură în timpul micțiunii. Aceasta stare numită cistită, este extrem de răspîndită la femeile sexual active între 20 și 50 de ani. Dar aceasta nu este toată povestea acestei infecții.

De fapt, poți avea ICU în orice parte a căilor urinare, care începe de la rinichi, unde urina este produsă, continuă prin canalurile numite uretere spre vezica urinară unde urina se acumulează pînă la micțiune și uretră, un canal scurt care duce urina în afara corpului.

O infecție la rinichi ( numită pielonifrită) este cea mai des întîlnită și cea mai serioasă comlicație a sarcinii. Infecția se poate răspîndi în sistemul circulator și să devină amenințătoare pentru viață. O infecție la rinichi poate avea consecințe grave și pentru bebelușul tău. Această infecție crește riscul unei nașteri premature sau a unui copil cu greutate prea mică, și a fost legată de un risc înalt de mortalitate a fătului sau a nou-născutului.

Este de asemenea posibil să ai bacterii în caile urinare și să nu ai nici un simptom. Aceasta este cunoscută ca ,, bacteriuria asimptomatică,,. Cînd nu ești gravidă, această stare nu cauzează probleme și, de obicei, dispare de la sine.

În timpul sarcinii, totuși, bacteriuria aimptomatică netratată sporește riscul unei infecții la rinichi și este asociată cu naștere prematură și greutate sub normă a bebelușului. Acesta este unul din motivele de ce în multe țări urina este testată bacteriologic de rutină în timpul sarcinii.

 

Sarcina mă face mai susceptibilă la ICU?

Sarcina mărește riscul unei infecții la rinichi. Iată de ce: niveluri mai ridicate de progesteron micșorează tonusul muscular din uretere ( canalurile dintre rinichi și vezica urinară), cauzînd dilatarea lor, dar și îngreunarea procesului de micțiune.

Consecința acestor schimbări este faptul că trece mai mult timp pentru ca urina să treacă prin căile urinare, oferind bacteriilor mai mult timp pentru a se înmulți și devine mai ușor pentru bacterii să călătorească pînă la rinichii tăi. Mai mult ca atît, în timpul sarcinii, urina devine mai puțin acidă, însă conține mai multă glucoză, ambele favorizînd creșterea bacteriilor.

 

Care sunt simptomele unei infecții ale vezicii urinare?

Simptomele unei infecții ale vezicii urinare ( cistită) variază de la femeie la femeie. Simptomele obișnuite includ:

 • Durere, disconfort sau arsuri în timpul micțiunii și probabil în timpul actului sexual
 • Disconfort pelvian sau durere în partea de jos a abdomenului
 • O dorința frecventă și necontrolabilă de a urina, chiar cînd este puțină urină în vezica urinară
 • Poți de asemenea avea o urina urît mirositoare. Poți vedea și sînge în ea. Poți să ai și o febră ușoara, dar mai des, temperatura va rămîne normală.

Fiindcă dorința frecventă de a te urina este ceva obișnuit în timpul sarcinii, îți va fi greu să identifici cistita, în special dacă simptomele sunt blînde. Dacă crezi că poți să ai o infecție, anunță-l pe medic ca urina ta să fie testată.

 

Care sunt simptomele unei infecții la rinichi?

Dacă ai vreun semn ce poate indica la o posibilă infecție la rinichi, trebuie să consulți imediat un medic. Simptomele deseori apar cînd nu te aștepți și de obicei includ:

 • Febră înaltă ( de obicei cu tremur, transpirație sau frisoane)
 • Durere în partea inferioară a spatelui sau chiar sub coaste, pe o parte sau pe ambele si posibil și în abdomen.
 • Amețeală și vomă
 • Poți de asemenea să observi sînge sau puroi în urină și poți să ai unele simptome ale cistitei de asemenea.

 

Ce se întîmplă dacă am bacteriurie asimptomatică cît timp sunt gravidă?

Bacteriuria asimptomatica este asociată cu naștere prematură și greutate scăzută. Și dacă bacteriuria nu este tratată, șansa să dezvolți o infecție a rinichilor poate fi de 40 de procente. Totuși cu un tratament adecvat riscul scade dramatic pînă la 1-4 procente.

Pentru a descoperi dacă există bacterii în căile urinare, urina trebuie să fie colectată la prima ta vizită prenatală și să fie trimisă la laborator pentru teste, chiar dacă nu ai simptome. Dacă urina ta inițială este negativă, șansele să dezvolți o ICU mai tîrziu în sarcină sunt mici.

Dacă însă analiza este pozitivă, tu vei fi tratată cu antibiotice pe cale orală care sunt sigure în timpul sarcinii. Luînd un curs complet de antibiotice, de obicei timp de o săptămînă, trebuie să curețe infecția. După tratament, vei fi testată din nou pentru a fi sigură că infecția a dispărut. Analizele repetate la urină trebuie făcute la intervale regulate în timpul sarcinii pentru a te asigura că nu ai altă infecție. Dacă bacteria reapare, vei fi tratată din nou.

 

Ce se întîmplă dacă am o infecție a vezicii urinare?

Dacă dezvolți o infecție a vezicii urinare (cistită) în timpul graviditășii, exercițiul este asemănător, deși poate să-ți fie administrat un curs mai scurt de antibiotice. Antibioticele vor ușura probabil simptomele în cîteva zile, dar este important să menții cursul întreg pe care ți l-a prescris medicul pentru a scapa de toate bacteriile din căile tale urinare.

 

Ce se întîmplă dacă dezvolt o infecție a rinichilor?

Dacă dezvolți o infecție a rinichilor în timpul sarcinii, vei fi spitalizată și vei începe un curs de lichide și antibiotice intravenos, și tu și copilul tău veți fi atent monitorizați. Îngrijitorul tău medical va evalua o varietate de lucruri, printre care temperatura, presiunea sîngelui, pulsul, respirația și abilitatea de a te urina; bătăile inimii bebelușului tău;  și dacă ai vreun simptom de naștere prematură.

 

Ce pot să fac să evit molipsirea cu ICU?

Urmează acești cîțiva pași pentru a minimaliza șansele să te molipsești cu o infecție a căilor urinare:

 • Bea multă apă, cel puțin 2 litri pe zi
 • Nu ignora dorința de a te urina. Și încearca să-ți eliberezi complet vezica urinară
 • După defecație, urmează igiena personală
 • Spală zona genitală cu apa și săpun
 • Spală zona genitală și urinează-te înainte și după actul sexual
 • Bea suc de merișoare. Studiile au arătat ca sucul de merișoare poate reduce numărul bacteriilor și descurajează bacteriile să se reproducă în căile urinare.
 • Evită produsele igienice feminine ( spray-iuri sau pudre) și săpunurile puternice care pot irita uretra și organele genitale, creînd un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Nu utiliza nici băițele vaginale în timpul sarcinii.