Rubeola

De ce e necesar sa fiu controlată la rubeolă?

Dacă nu ești imună la rubeolă și te îmbolnăvești în prima perioadă a sarcinii, aceasta ar putea fi devastator pentru copilul tău. Poți sa avortezi sau bebelușul poate avea numeroase defecte la naștere și probleme de dezvoltare. Sindromul rubeolei congenitale este denumirea tiparului de probleme cauzate de nașterea bebelușului cu acest virus.

Deci dacă femeile nu au fost testate dacă sunt imune la rubeolă înainte de a deveni gravide, în multe țări acest test este oferit în timpul primei vizite prenatale. În Republica Moldova, gravidele nu sunt testate la rubeolă.

În majoritatea țărilor industrial dezvoltate,  aproape 90% din populație dupa vîrsta de 5 ani sunt imuni la rubeolă, fie deoarece au fost vaccinați sau au fost bolnavi în timpul copilăriei. (Persoanele născute în țări fără vaccinare obligatorie la rubeolă sunt mai puțin probabil să fie imuni).

 

Cît de des întîlnită este rubeola?

Rubeola a devenit destul de rară în țara noastră, datorită unui program efectiv de vaccinare.

Epidemii de rubeolă au apărut din cînd în cînd în Moldova pe parcursul anilor, deci este încă crucial să-ți vaccinezi copiii și să te vaccinezi pe tine (cînd nu ești gravidă) dacă încă nu ești imună.

În plus, aproape o treime din țările lumii sunt lipsite de programe de vaccinare la rubeolă, deci virusul este încă răspîndit la multe națiuni. Organizația Mondială a Sănătății estimează că sunt 110.000 de cazuri de rubeolă în fiecare an.

 

Sunt destul de sigură că am fost vaccinată la rubeolă în copilărie, dar testul arată că nu sunt imună. Este aceasta posibil?

Da, însă aceasta se întîmplă foarte rar. Un număr mic de persoane care sunt vaccinate nu produc anticorpii necesari care nu sunt depistați în timpul testelor. Este de asemenea posibil ca efectul vaccinului să scadă în timp.

 

Care sunt simptomele rubeolei?

Rubeola este o maladie acută virală, dar simptomele pot fi destul de nespecifice, ceea ce îngreunează procesul de diferențiere față de alte boli. În aproape jumătate din cazuri, simptomele sunt fie inexistente sau atît de slabe că poți nici să nu observi că ai fost infectată. Dacă ai totuși unele simptome specifice, ele vor începe să se arate de la 12 la 23 de zile după ce te-ai molipsit. Poți să simți o febră ușoară, dureri de cap, indispoziție, noduri limfatice edemațiate, dureri  sau inflamații la încheieturi, ochi roșii și nas înfundat sau cu secreții de la o zi pînă la 5 înainte ca erupția să apară.

Erupția durează doar cîteva zile, de obicei luînd naștere pe față și apoi răspîndindu-se pe alte părți ale corpului. Glandele edemațiate și durerile la încheieturi pot dura cîteva săptămîni. Tu ești contagioasă cu o săptămînă înainte de a apărea erupția și încă o săptămînă după. Cea mai molipsitoare perioadă este cea în care ai erupții.

 

Ce trebuie să fac dacă cred că am fost expusă la rubeolă în timpul sarcinii?

Contactează-ți medicul imediat și anunță-l că crezi că ai fost expusă. Nu veni fără sa anunți ginecologul, pentru ca riști să infectezi alte femei gravide de acolo. Dacă ai nevoie să fii examinată, ei vor face aranjamente speciale încît să nu stai într-o cameră aglomerată.

Dacă nu ai fost imună mai înainte sau nu ai fost încă testată, doctorul va dori să-ți facă o analiza pentru a vedea dacă ai anticorpi la variolă. Vei fi supusă unui nou test peste două săptămîni și posibil la încă unul peste 4 săptămîni. (Anumite schimbări în anticorpii de la primul test și la cel din urmă va indica o infecție recentă).

Dacă ești deja imună la rubeolă cînd ai fost expusă, este un risc minim de a te reinfecta, dar nu este probabil ca bebelușul tău să se infecteze. Teste suplimentare nu sunt necesare, dar trebuie totuși să-ți contactezi medicul pentru a discuta situația ta individuală.

Dacă s-a depistat reubeola în stadiul incipient al sarcinii, ar fi bine să vorbești cu un specialist în genetică despre riscurile la care se supune bebelușul și trebuie să decizi dacă să avortezi sau nu. Nu se cunoaște nici un tratament efectiv contra rubeolei sau vreun mod de a preveni infecția după expunere.

 

Cum pot reduce riscul de a mă îmbolnăvi de rubeolă în timpul gravidității dacă nu sunt imună?

Din păcate, este interzis să primești vaccina la rubeolă dacă ești deja însărcinată. Dacă nu ești imună, trebuie să fii atentă să eviți pe oricine cu erupții sau virusuri cît și pe oricine care au fost recent expuți rubeolei și nu au fost bolnavi pînă acum. Iată cîteva măsuri importante de precauție:

  • Asigură-te că copiii tăi au fost vaccinați și fiecare din familia ta care nu sunt imuni să primească  de asemenea vaccinul. (Tu nu te vei molipsi de la cineva care a fost recent vaccinat)
  • Evită contactul cu alte persoane dacă a fost cel puțin un caz de rubeolă în societate.
  • Stai acasa, nu te du la lucru sau la școală în timpul unei epidemii pînă nu vei fi informată că pericolul infecției a trecut.
  • Cu siguranță amînă orice călătorie peste hotare unde rubeola încă este răspîndită.

O dată ce ai nascut, asigură-te sa fii vaccinată astfel încît rubeola să nu fie o problemă la sarcina următoare. Poți să faci aceasta și în timpul cît alăptezi, dar trebuie să aștepți cel puțin 28 de zile după această doză de vaccin pentru a încerca să concepi din nou. (Dacă se întîmplă să prinzi gravidă în cele 28 de zile, șansele să afecteze bebelușul sunt mici, dar totuși trebuie precauție.)

 

Ce se va întîmpla cu bebelușul meu dacă mă îmbolnăvesc cu rubeolă în timpul sarcinii?

Infecția cu rubeolă poate cauza avort, naștere prematură sau nașterea unui copil mort, dar și multe defecte la naștere, dar depinde de perioada cînd te-ai molipsit cu acest virus. Riscurile sunt cele mai mari în stadiile incipiente ale dezvoltării bebelușului și ele scad cînd graviditatea progresează.

Dacă te  molipsești cu rubeolă în primele 12 săptămîni de sarcină, este o șansă mare (pîna la 85%)  ca copilul tău să dezvolte rubeola congenitală. Rata rubeolei congenitale pentru un bebeluș a cărui mama a fost infectată între 13 și 16 săptămîni este de aproximativ 54%, și rata continuă să scada rapid. După 20 de săptămîni este un risc foarte mic ca infecția să cauzeze defecte la naștere.

Sunt numeroase probleme asociate cu rubeola congenitală, cel mai des surditate,  probleme oculare (care pot duce la orbire), malformații la inimă, și probleme neurologice, așa ca retardul mintal. Alte defecte pot fi de asemenea evidente la naștere, sau problemele pot apărea mai tîrziu în copilărie.

În timp ce acestea sunt consecințe teribile, ține minte ca probabilitatea să fii expusă la rubeolă este destul de mică. Totuși, este bine de știut de ce ești testată, ce poți face pentru a reduce riscurile pentru tine și bebelușul tău dacă  nu ești imună, și cum poți să te protejezi în viitor.