Sifilis

Ce este sifilisul?

Sifilisul este o infecție sexual transmisibilă (IST) care cauzată de un tip de bacterii numite spirochete. Dacă ne este tratat, sifilisul poate avea consecințe serioase de scurtă și lungă durată. Din fericire, cu tratament antibiotic, aceste  consecințe pot fi evitate cu ușurință.

Sifilisul este transmis  prin contact direct cu regiunea vătămată sau cu persoana infectata. Cel mai obișnuit mod de a te molipsi cu sifilis este contactul sexual vaginal, anal sau oral, dar este de asemenea posibil de a-l lua prin sărutul cu o persoană cu o rană sifilitică pe sau lîngă buze sau în gură. Sifilisul poate fi transmis bebelușului tău prin placentă în timpul sarcinii sau prin contact cu rana în timpul nașterii.

Care sunt simptomele?

Sifilisul progresează în etape, cu simptome care diferă de la o treaptă a bolii la alta și de la o persoană la alta. În multe cazuri, simtomele nu se observă și nu poți ști dacă ai boala pînă nu ești testată.

În prima etapă, cunoscută ca sifilis primar, simptomele caracteristice sunt răni dureroase și extrem de infecțioase cu margini ridicate numite șancre. Șancrul apare la locul infecției, de obicei trei săptămîni după ce ai fost expusă bacteriei, deși poate să apară mai devreme sau pînă la trei luni mai tîrziu.

Deoarece șancrul poate fi în interiorul vaginului sau gurii, tu poți niciodată să nu-l vezi. Un șancru poate de asemenea să apară pe labii, perineu, anus sau buze, iar ganglionii se măresc în zona în care se dezvoltă bubele.

În cea de-a doua etapă, sifilisul poate avea o varietata de simptome care pot apărea în săptămîni sau luni după apariția primei bube, dar iarăși, ele pot să nu să se observe. Majoritatea persoanelor cu sifilis secundar dezvoltă erupții fără mîncărimi, mai des pe palme și talpe, deși pot apărea și pe alte părți ale corpului. Poți să ai, de asemenea, leziuni în gură și în vagin, cît și bube nedureroase, dar infecțioase în zona genitală, simptome de răceală, pierderi de greutate și căderea părului. Infecția încă se tratează la această etapă.

Fără tratament, simptomele dispar de la sine în cîteva luni, însă infecția persistă în corpul tău. Bacteria continuă să se multiplice în timpul fazei latente și poate cauza probleme foarte serioase ani după. De fapt, aproximativ o persoană din trei care nu primește tratament corespunzător vor trece la o nouă etapă numit sifilis terțiar. Acest stadiu tardiv poate să se dezvolte și 30 de ani după ce ai fost infectat și poate să cauzeze anormalități ale inimii foarte serioase. Leziuni periculoase și poate chiar letale se pot produce în oasele tale, pe pielea ta, sau chiar pe organe. Din fericire, majoritatea persoanelor sunt tratate în faze incipiente ale bolii, de aceea foarte puțini ajung la sifilis terțiar.

Cum poate sifilisul să-mi afecteze sarcina și sănătatea copilului meu?

Sifilisul poate călători din curentul sanguin spre placentă și să infecteze bebelușul oricînd în timpul gravidității.  Poate de asemenea să-ți infecteze bebelușul în timpul nașterii. Dacă sifilisul tău este detectat și tratat devreme, tu și nou-născutul tău veți fi în ordine.

Dacă nu ești tratată, există posibilitatea mare de a-ți infecta bebelușul, mai ales dacă ești în etapele incipiente ale bolii, cînd este cea mai infecțioasă. Aproximativ 40 de procente din femeile gravide cu sifilis timpuriu netratat sfîrșesc prin a avea avort, prin nașterea unui copil mort sau a unui bebeluș care moare curînd după naștere. Sifilisul mărește riscul unei nașteri premature sau creșterea intrauterină restricționată.

Unii bebeluși infectați cu sifilis ale căror mame nu sunt tratate în timpul sarcinii dezvoltă probleme înainte de naștere care sunt vizibile la ultrasonografie. Aceste probleme pot include o placentă lărgită, lichid în abdomen și inflamarea severă a ficatului sau splină mărită. Un bebeluș infectat poate avea și alte anormalități la naștere precum alergii pe piele sau leziuni în jurul gurii, a organelor genitale sau a anusului, secreții nazale anormale, ganglioni umflați, pneumonie și anemie.

Majoritatea bebelușilor nu au la început aceste simptome, dar fără tratament ei dezvoltă unele simptome o lună sau două după naștere,  Și chiar dacă nu sunt simptome evidente  imediat după naștere, dacă boala nu este tratată, bebelușii născuți cu sifilis pot să aibă probleme ani mai tîrziu așa ca defecte la oase sau dinți, pierderea auzului și văzului și alte probleme neurologice serioase. Iată de ce este foarte important ca femeile să fie testate și tratate în timpul sarcinii, și ca fiecare nou-născut care poate avea sifilis la naștere să fie evaluat și tratat.

Voi fi eu testată la sifilis în timpul gravidității?

Da . Chiar dacă infecția este destul de rară, se consideră vital de a detecta și de a trata sifilisul în timpul sarcinii. Se recomandă ca toate femeile gravide să fie supuse testului la prima lor vizită prenatală și toate femeile să fie retestate la naștere. Deoarece durează de la patru la șase săptămîni după expunere să fii testat pozitiv, rezultatul poate fi negativ dacă ești controlată prea devreme. Deci dacă ai avut un contact sexual periculos cu cîteva săptămîni înainte de a fi testat sau partenerul tău a avut recent simptome, spune-i medicului pentru a fi testată din nou într-o lună.

Cum este tratat sifilisul în timpul sarcinii?

Penicilina este singurul antibiotic care este atît sigur de a fi administrat în timpul gravidității, cît și capabil să trateze cu succes atît mama, cît și copilul pentru sifilis. Dacă ai sifilis, tu vei fi tratată cu una sau mai multe injecții cu penicilină, în dependență de stadiul bolii tale și dacă ai neurosifilis. Dacă ești alergică la penicilină, va trebui să fii desensibilizată la medicament mai întîi ca să-l poți primi. Partenerul tău trebuie de asemenea să fie testat  și va fi tratat dacă este pozitiv sau dacă a avut contact sexual cu tine în ultimele trei luni, chiar dacă testul la sînge este negativ.

Cum pot să evit molipsirea cu sifilis?

Întreținînd relații sexuale cu un partener fidel, care a fost testat negativ la sifilis. În timp ce prezervativele pot preveni transmiterea HIV-ului sau a altor boli sexual transmisibile, ele oferă doar  protecție la sifilis dacă rana este pe organul genital al partenerului, nu te vor proteja de rănile care nu sunt acoperite de prezervativ. Ține minte că poți să te molipsești cu sifilis dacă buba partenerului atinge orice membrană mucoasă ( precum cea din gură sau vagin) sau o rană deschisă (o tăietură sau o zgîrietură).

Dacă ai avut sifilis o dată, aceasta nu înseamnă ca nu poți să te molipsești din nou. Poți deveni reinfestat.

Dacă există probabilitatea să fi fost expus la sifilis sau la alte infecții sexual transmisibile în timpul sarcinii, sau tu sau pertenerul tău aveți vreun simptom, spune-i medicului imediat ca să fii testată și tratată dacă este necesar.