Creșterea tensiunii arteriale. Preeclampsia

Pre-eclampsia este o condiție ce afectează unele gravide de obicei în a doua perioadă a sarcinii (aproximativ la 20 de săptămîni) sau imediat după nașterea bebelușului.

Femeile cu pre-eclampsie au tensiune arterială înaltă, reținerea lichidelor (edeme) și proteine în urină ( proteinurie). Dacă nu e tratată, poate duce la complicații serioase.

Pentru bebelușul care încă nu s-a născut, pre-eclampsia poate cauza probleme de creștere.

Pre-eclampsia se întîmplă rar înainte de 20 de săptămîni. Majoritatea cazurilor se petrec în al treilea trimestru (de la 27 de săptămîni pînă la nașterea copilului).

Primele simptome

Gravidele cu pre-eclampsie dezvoltă mai întîi de toate aceste simptome:

 • presiune arterială înaltă  (hipertensiune)
 • proteinurie (proteine în urină)

Tu probabil nu vei observa aceste simptome, dar doctorul trebuie să le capteze în timpul vizitelor tale antenatale.

Presiunea arterială înaltă afectează 10-15% din toate femeile însărcinate, deci acest simptom singur nu sugerează pre-eclampsia. Prezența proteinelor în urină la femeile cu hipertensiune arterială este un bun indicator al acestei condiții.

Simptomele progresive

Cu cît se dezvoltă  pre-eclampsia , se produce reținerea lichidelor, care cauzează deseori umflarea neașteptată a picioarelor, a gleznelor, a feței și a mîinilor.

Edemațierea este un simptom des întîlnit în sarcina fiziologică, dar tinde să se localizeze în partea de jos a corpului, precum picioarele sau gleznele. Dacă edemele se dezvoltă brusc și afectează în particular fața și mîinile, poate fi pre-eclampsie.

Cu cît progresează  pre-eclampsia, ea poate cauza:

 • dureri de cap severe
 • probleme cu vederea, precum încețoșarea sau vederea luminilor licărinde
 • dureri în partea de sus a abdomenului (chiar dedesubtul coastelor)
 • voma
 • acumularea unei greutăți excesive din cauza reținerii lichidelor
 • sentimentul de a nu te simți în general bine

Dacă observi vreun simptom al pre-eclampsiei, caută ajutor medical imediat.  

Fără tratament imediat, pre-eclampsia poate duce la un număr de complicații serioase precum:

 • eclampsia (convulsii)
 • sindromul HELLP – o problemă combinată a ficatului și de coagulare a sîngelui
 • hemoragie intracraniană

Simptomele unui bebeluș în burta mamei

Principalul semn de pre-eclampsie în cazul unui copil în uter este creșterea înceată. Aceasta este cauzată de alimentarea insuficientă cu sînge prin placenta bebelușului. Fătul în creștere primește mai puțin oxigen și mai puține substanțe nutritive decît ar trebui, ceea ce poate afecta dezvoltarea lui. Aceasta este numită restricție de creștere intra-uterină.

Deși cauza exactă  a pre-eclampsiei nu este cunoscută,  se consideră că ea apare atunci cînd există o problemă cu placenta (organul ce leagă alimentarea cu sînge a bebelușului de mamă) .

Gravidele cu pre-eclampsie pot să nu realizeze că sunt bolnave. Pre-eclampsia este, de obicei, diagnosticată în timpul vizitelor antenatale de rutină.

Pre-eclampsia nu foarte gravă poate fi monitorizată cu teste regulate ale tensiunii arteriale și ale urinei la vizitele antenatale regulate și de obicei dispar curînd după naștere. Pre-eclampsia severă trebuie să fie monitorizată în spital.

Cine este afectat

Pre-eclampsia medie afectează pînă la 10% din primele sarcini ale femeilor. Pre-eclampsia mai severă afectează 1-2%  din gravide. Dacă ai pre-eclampsie în timpul primei sarcini, va fi foarte probabil ca o vei avea din nou în viitoarele tale gravidități.

Tratamentul pre-eclampsiei

Tratamentul pentru pre-eclampsie  se concentrează pe scăderea presiunii arteriale și controlarea celorlalte simptome, cîteodată cu medicamente. Unicul mod de a trata pre-eclampsia este de a naște bebelușul și a înlătura cauza acestei maladii – placenta. În unele cazuri aceasta poate însemna inducția nașterii (începerea nașterii artificial, deși aceasta depinde de termenul sarcinii. A se naște prematur( înainte de 37 de săptămîni) poate fi periculos pentru bebeluș, dar nașterea poate fi cîteodată necesară pentru a ușura simptomele mamei.

Deși este imposibil să prezici sau să previi pre-eclampsia, există unele dovezi care arată că primirea aspirinei  și a suplimentelor din calciu devreme în sarcină poate ajuta. Totuși, nu trebuie să iai medicamente în timpul gravidității fără a discuta în prealabil cu medicul.