Insuficienta colului uterin

Ce este cervixul mai exact?

Cervixul este capătul îngust, tubular, inferior al uterului care se extinde în vagin.( Cuvîntul cervix înseamnă ,, gît,, în latină). Cînd nu ești gravidă, colul uterin rămîne deschis un pic pentru a permite spermei să intre în uter și pentru ca sîngele menstrual să iasă. O dată ce ai devenit gravidă, secrețiile umplu canalul și formează o barieră de protecție numită tampon mucos. În timpul unei sarcini normale, cervixul rămîne tare, lung și închis pîna la sfîrșitul celui de-al treilea trimestru. La acel moment el începe să se înmoaie, devine mai scurt și se dilată (se deschide) cu cît corpul se pregătește de naștere.

Ce înseamnă să ai insuficiență de col uterin (insuficiență istmico-cervicală)?

Dacă colul tău uterin este mai moale și mai slab sau este anormal de scurt, poate să se slăbească și să se dilate fără contracții în al doilea sau la începutul celui de-al treilea trimestru, când greutatea copilului în creștere pune presiune pe el. În acest caz, numit insuficiență de col uterin sau insuficiență istmico-cervicală, poate duce la avort în cel de-al doilea trimestru, ruptură prematură a membranelor, în care apele se rup înainte de sarcina matură, sau naștere prematură (înainte de 37 de săptămîni). Aceasta crește riscul nașterii unui copil prematur, adică înainte de 37 de săptămîni.

Cum să știu că am insuficiență de col uterin?

În trecut, ai fi fost diagnosticată cu insuficiență de col uterin după ce ai avut cîteva avorturi în cel de-al doilea trimestru sau nașteri premature fără nici o altă cauză. Acum dacă riști să ai această condiție, medicul poate să-ți recomande examen cu ultrasunet transvaginal începînd cu 16-20 de săptămîni pentru a măsura lungimea colului și pentru a verifica semnele unei scurtări înainte de timp.

Dacă se găsesc schimbări semnificative, ai un risc înalt de naștere prematură. Și cu cît este mai scurt colul uterin, cu atît este mai mare riscul. Diagnosticul aceastei complicații este doar un prim pas, deoarece există multe controverse dacă vreun tratament va ajuta să prevină un avort tîrziu sau o naștere prematură. Un beneficiu în a avea o avertizare ca cervixul tău se schimbă este faptul că îți dă timp să iai corticosteroizi, care vor ajuta să minimalizezi problemele de sănătate la bebelușii prematuri. Anuntă-l pe medic imediat dacă ai vreun simptom de felul:

  •  Schimbări în cantitatea sau tipul de eliminări vaginale, în particular eliminări mucoase sau fluide
  •  Pete vaginale sau sîngerări
  • Crampe menstruale
  • Presiune pelviană sau ,, greutate,,

Cine riscă cel mai mult să aibă insuficiență a colului uterin?

E mai probabil să ai această condiție dacă:

  • Ai avut un avort în al doilea trimestru fără nici o cauză evidentă sau o naștere prematură spontană într-o graviditate anterioară care nu a fost cauzată de dezlipirea prenatală a placentei. Este mult mai probabil dacă ai avut mai mult de un avort tardiv sau naștere prematură spontană.
  • Ai avut o procedură precum biopsia sau diatermocoagularea colului uterin.
  • Colul tău uterin a fost rănit în timpul unei nașteri precedente sau avort prin dilatare și chiuretaj, sau ai avut cîteva nașteri induse.
  • Ai un col uterin neobișnuit de scurt.

Pot face ceva în legătură cu aceasta?

Dacă ecografia arată că ai un col uterin anormal de scurt  și ești de mai puțin de 24 de săptămîni gravidă, medicul poate să-ți recomande un cerclaj, o procedură în care el plasează o ață groasă în jurul colului pentru a-l întări și pentru a-l ține închis. Totuși, există multe controverse despre dacă cerclajul trebuie să fie utilizat în această situație. Procedura în sine poate cauza probleme care duc la naștere prematură, incluzînd infecție uterină, membrane rupte sau iritație uterină ce duce la contracții.

Experții încearca să-și dea seama dacă, în anumite situații beneficiile cerclajului întrec riscurile. Femeile care beneficiază de cerclaj includ cele care au avut 3 sau mai multe avorturi spontane în al doilea trimestru sau nașteri premature. În aceste circumstanțe, un cerclaj făcut pare mai puțin riscant decît unul făcut mai tîrziu în timpul gravidității, după ce cervixul a început să se schimbe.

Cerclajul este efectuat utilizînd o anestezie generală, spinală sau epidurală. Dacă îți faci cerclaj, vei avea posibilitatea să te întorci acasă în ziua ceea sau a doua zi. Îți va fi sugerat să te relaxezi pentru cîteva zile, pe durata cărora poți avea crampe sau sîngerări ușoare. Trebuie să nu mai întreții relații sexuale pentru o perioadă sau posibil pe toată durata sarcinii. Medicul poate să-ți prescrie medicamente pentru a preveni infecția sau nașterea prematură, și el va continua să-ți verifice colul regulat pentru semne de schimbări pînă cînd suturile sunt înlăturate, de obicei la 37 de săptămîni. O dată ce ai ajuns la acel punct, poți să te relaxezi și să aștepți să înceapă nașterea.

Unii medici prescriu repausul la pat suplimentar sau în loc de cerclaj. Deși nu există nici o dovadă care spune că statul în pat este efectiv, teoria este că evitarea presiunii uterului pe un col uterin slăbit poate ajuta. Probabil ți se va spune, de asemenea, să te abții de la sex.