Patologia lichidului amniotic

Care sunt cel mai des întâlnite patologii ale lichidului amniotic?

Cel mai frecvente sunt patologiile de volum ale lichidului amniotic.Dacă se depistează că ai prea mult lichid în orice perioadă a sarcinii tale, se numește hidramnioză sau polihidramnioză. Cînd este prea puțin, este numit oligoamnioză.

Cum o să știu dacă am prea mult lichid amniotic?

Medicul tău poate să suspecte această problemă, care se petrece la aproximativ 1 procent din gravidități, dacă uterul tău crește mai rapid decît trebuie. Poți de asemnea să ai disconfort abdominal neobișnuit, dureri de spate, dificultăți în respirație, și umflarea picioarelor și a genunchilor. Dacă ai aceste simptome, medicul te va trimite la ecografie.

Specialistul imagist va măsura cele mai mari pungi ale lichidului amniotic în patru diferite secțiuni ale uterului și le va suma pentru a vedea indicele lichidului amniotic. O măsură normală pentru cel de-al treilea trimestru este între 5 și 25 (cm). Un număr mai mare de 25 de cm este considerat înalt.

Ce poate cauza această problemă?

Experții nu știu ce cauzează multe cazuri de hidramnioză, în particular cele ușoare.  Cîteva cauze obișnuite a polihidramniozei moderate – severe includ următoarele:

  • Diabet matern: Poți să ai niveluri înalte de lichid dacă ai diabet și ai probleme să il controlezi. Hidramnioză este diagnosticată în aproximativ 10 procente din gravidele cu diabet, de obicei în cel de-al treilea trimestru
  • Avînd gemeni sau mai mulți copii: Ai un risc mare la niveluri mari de lichid amniotic dacă ai gemeni sau mai mulți copii. Hidramnioza este mai probabilă în cazuri de sindromul transfuziei gemelare, în care unul din gemeni are prea puțin lichid amniotic în timp ce celălalt are prea mult.
  • Anomalii ale fătului:  Aceasta poate să includă orice condiție pe care îl face să înghită mai greu, așa precum stenoza pilorisului, cerul gurii sau buza despicată sau orice fel de blocaj în tractul gastrointestinal. Anumite probleme neurologice, precum defecte ale tubului nervos sau hidrocefalie, poate să-l încurce pe copil să înghită de asemenea.
  • Anemia fetală: În cauri și mai rare, hidramnioza poate fi un semn ca bebelușul are o anemie severă cauzată de o incompatibilitate a sîngelui Rh sau o infecție cu viruși. În ambele cazuri, în unele țări, problema poate fi tratată cu o transfuzie de sînge în uter. În țara noastră, dacă starea fătului este gravă, se va recurge la inducerea nașterii sau operație cezariană. În cazul infecțiilor cu viruși, bebelușul poate să se recupereze fără tratament.

Ce se va întîmla dacă sunt diagnosticat cu hidramnioză?

Dacă ești diagnosticată cu hidramnioză, medicul tău îți va comanda o investigație detaliată cu ultrasunete pentru a verifica prezența anormaliilor fetale și, posibil, amniocenteză pentru a testa defectele genetice.

Vei avea de asemenea nevoie să faci ecografii pe tot parcursul sarcinii pentru a monitoriza dezvoltarea fătului, și vei fi urmărită pentru semne de naștere prematură. Dacă nu ai fost testată încă la diabet gestaţional, vei fi testată acum.

Vei fi monitorizată cu grijă și în timpul nașterii de asemenea. Din cauza lichidului amniotic în plus, există un risc mai mare de prolaps al cordonului ombilical (cînd cordonul cade prin deschiderea cervicală) sau dezlipirea prenatală a placentei cînd apele se rup. Ambele necesită cezariană imediată.

Iată de ce medicul te va sfătui să vii mai devreme în spital înainte de naștere sau imediat dacă apele tale s-au rupt înainte de a intra în naștere. Ai de asemenea un risc înalt pentru sîngerare după naștere, deoarece uterul tău prea dilatat poate să nu se contracte bine, deci vei fi urmărită minuțios și după naștere.

Cum voi ști că am niveluri scăzute de lichid amniotic?

Medicul tău poate să suspecteze această problemă dacă curge lichid, uterul este prea mic pentru termenul de graviditate, sau dacă nu îți mai simți bebelușul cum se mișcă la fel ca înainte. El va fi de asemenea alertat dacă ai avut în trecut un copil a cărui creștere a fost restricționată, dacă ai presiune a sîngelui cronic ridicată, preeclampsie, diabet sau lupus, sau dacă ai trecut termenul.

Ce poate cauza această problemă?

Experții nu întotdeauna știu ce cauzează niveluri scăzute de lichid amniotic. Este mai obișnuit la sfîrșitul celui de-al treilea trimestru, mai ales dacă ai o sarcină supratermen. Cu cît mai tîrziu într-o sarcină se dezvoltă această condiție, cu atît mai bună perspectiva pentru bebeluș. Iată unele din cele mai des întîlnite cauze:

  •  Membrane rupte: O mică ruptură în membranele amniotice permite lichidului să se scurgă. Aceasta se poate întîmpla în orice moment în timpul sarcinii, dar este mai obișnuită cînd se apropie nașterea. Poți observa lichidul care se scurge singur dacă observi lengeria udă, sau medicul poate descoperi aceasta în timpul examinării. Ruperea membranelor poate spori riscul unei infecții atît pentru copilul tău, cît și pentru tine, deoarece permite bacteriilor să intre în sacul amniotic.
  • Probleme ale placentei: O problemă cu placenta ta, precum dezlipirea parțială, împiedică furnizarea suficientă de sînge și substanțe nutritive copilului tău și îl stopează din reciclarea sîngelui.
  • Anumite condiții medicale: Precum s-a menționat mai sus, anumite condiții-așa precum presiune a sîngelui cronic înaltă, preeclampsie, diabet și lupus poate să provoace niveluri mici ale lichidului amniotic.
  • Avînd gemeni sau mai mulți feți: Ai riscul de a avea niveluri joase ale lichidului dacă ai gemeni sau feți multipli.
  • Anomalii ale fătului: Dacă ți s-au depistat niveluri joase de lichid amniotic în primul sau al doilea trimestru, aceasta poate să însemne că bebelușul tău are defecte congenitale. Dacă rinichii lui lipsesc sau nu se dezvoltă corect (sindromul Potter)  sau canalul urinar este blocat, bebelușul tău nu va produce destulă urină pentru a menține nivelul lichidului amniotic. O anomalie congenitală a inimii poate, de asemenea, să cauzeze această problemă.

Ce se va întîmpla dacă sunt diagnosticată cu oligoamnioză?

Dacă ai niveluri joase de lichid amniotic, medicul va urmări atent bebelușul pentru a se asigura că el continuă să crească normal. Cum va fi administrată graviditatea ta depinde de termenul la care te afli, cum se simte fătul și dacă ai alte complicații.

Dacă ești aproape de termen, nașterea va fi indusă. În unele cazuri, vei fi nevoită să naști mai devreme, dacă ai preeclampsie severă sau dacă bebelușul tău nu se simte bine în pîntecele mamei.

În orice caz, bebelușul tău va fi monitorizat foarte atent cu ecografii frecvente și alte teste.

Niveluri mici de lichid amniotic pot spori riscul complicațiilor în timpul nașterii. Problema principală este faptul că nivelul lichidului va fi atît de scăzut încît mișcările bebelușului sau contracțiile tale vor compresa cordonul ombilical. Dacă copilul tău nu va suporta nașterea, doctorul va recomanda cezariana.