Probleme în sarcina gemelară

Sarcina gemelară

Dacă ești gravidă cu mai mult de un copil (o graviditate  multiplă), un stil de viață sănătos și dieta te vor ajuta să te descurci cu sarcina și să le oferi bebelușilor tăi cel mai bun început în viață.

Sfatul pentru păstrarea sănătății în sarcină este similară și pentru cazul în care ai gemeni, tripleți sau un singur bebeluș. Mănîncă bine, fă exerciții ușoare, bea multe lichide și dacă te simți stresată, apelează la ajutorul prietenilor sau familiei sau vorbește cu medicul.

Foarte puține cercetări au fost făcute legate de nutriția în timpul sarcinii multiple, deci cel mai bun sfat este să utilizăm o dietă echilibrată și sănătoasă. Dacă te simți flămîndă, alimentează-te cu gustări, precum fructe proaspete, iaurt slab degresat sau sandwichiuri umplute  cu cașcaval răzuit, șuncă sau ton.Așteptarea celor doi bebeluși nu înseamnă că trebuie să manînci cu mult mai mult decît dacă ai doar un singur copil.

Poate să ți se ofere preparate din fier în timpul sarcinii, deoarece ai riscuri mai mari să dezvolți anemie dacă ai gemeni. Discută aceasta cu doctorul tău.

La ce îngrijire antenatală pot să mă aștept?

Deoarece există un risc ridicat asociat cu sarcina multiplă, în special dacă bebelușii tăi împart aceeași placentă, o îngrijire antenatală bună este esențială.

Este important să frecventezi vizitele regulate la ecograf ce îți vor fi oferite între 8 și 14 săptămîni. Aceasta e cel mai bun moment pentru a determina ce tip de placentă și ce membrane au bebelușii tăi, verifică datele pentru a trece un test la sindromul Down. O scanare pentru a verifica anormalitățile structurale va fi executată între 18-22 săptămîni. Numărul de verificări și de scanări îți vor fi oferite în dependență de tipul de gemeni sau de multipli pe care îi ai.

Tipul de gemeni

Există trei tipuri de gemeni. Principiile biologice sunt aceleași pentru tripleți, deși acestea sunt mai complexe decît cele în cazul gemenilor. Cele trei tipuri de gemeni sunt:

 • gemeni dichorionic diamniotici (DCDA) : fiecare are propria lor placentă cu membrana proprie interioară (amnion) și membrană proprie exterioară (chorion)
 • gemeni monochorionic diamniotici (MCDA): împart o singură placentă cu o singură membrană exterioară și cu două membrane interioare (adică fiecare are propriul sac amniotic)
 • gemeni monochorionic monoamniotici (MCMA): au o singură placenta și se află întrun sac amniotic comun

Toți gemenii care nu sunt identici sunt DCDA (deoarece provin din două ovule diferite), și o treime din gemenii identici sunt  DCDA. Celelalte două-treimi de gemeni identici (proveniți din un ovul care s-a divizat la etape precoce de dezvoltare) sunt MCDA, și doar 1% din gemenii identici sunt MCMA.

La ce îngrijire în plus pot să mă aștept?

Dacă bebelușii sunt monochorionic diamniotici (MCDA), te poți aștepta la mai multe ecografii și monitorizare mai aprofundată, deoarece  acest tip de gemeni au cel mai mare risc de Twin-Twin Transfusion Syndrome (TTTS),  o anormalitate a placentei. Ecografiile sunt de obicei la fiecare două săptămîni de la 16 săptămîni, și trebuie să vizitezi regulat un medic specializat.

Dacă bebelușii tăi sunt monochorionic monoamniotici (MCMA),vei avea, de asemenea, ecografii frecvente, deoarece acest tip de gemeni au deseori măriri în volum a inimii, care poate cauza complicații. Acest tip de gemeni sunt rari, deci poți să te aștepți la îngrijirea specialistului și la monitorizare aprofundată. Trebuie să vizitezi specialiști înalți calificați care au avut grijă de acest gen de gemeni mai înainte. La moment, practica a demonstrat că nașterea în sarcina MCMA intervine la 32-33 de săptămîni.

Dacă bebelușii tăi sunt dichorionic diamniotici (DCDA), riscurile pentru sănătatea lor în pîntecele mamei sunt mult mai mici. Tu vei fi scanată la fiecare patru săptămîni.

Riscurile pentru tine și pentru bebelușii tăi întro sarcină multiplă 

În timp ce majoritatea sarcinilor multiple sunt sănătoase și dau naștere la copii sănătoși, există riscuri de care trebuie să fii informată cînd ești gravidă cu doi sau mai mulți copii. Asigură-te să vizitezi toate programările tale antenatale, încît orice problemă minoră să fie descoperită la timp și tratată corespunzător.

Riscurile pentru tine cînd ai sarcină multiplă  

Dacă ești gravidă cu mai mult de un copil, ai un risc mai mare de la toate complicațiile asociate cu graviditatea și nașterea:

 • ai un risc mai mare de avort, anemie, hemoragie, naștere prematură și operație cezariană   sau  ventuza obstetricală sau aplicarea forcepsului.
 • aproape 25% din sarcinile multiple vor fi complicate de hipertensiune gestațională (indusă de sarcină).
 • riscul unei pre-eclampsii este de trei ori mai înalt pentru sarcinile cu gemeni și de nouă ori mai mare pentru tripleți.
 • e foarte probabil să ai diabet gestational.

Riscurile pentru bebeluși

 • jumătate din gemeni sunt născuți prematur (înainte de 37 de săptămîni) și au o greutate mai mică de 2,5 kg; tripleții au 90% șanse să se nască prematur și să aibă greutate sub normă.
 • riscul decesului pentru bebelușii prematuri în jurul primei săptămîni al nașterii este de  cinci ori mai mare pentru gemeni și de nouă ori mai mare pentru tripleți decît pentru un singur bebeluș.
 • gemenii identici au un risc mai mare de anomalii congenitale.
 • gemenii au riscul de patru ori mai mare, iar tripleții de 18 ori mai mare să aibă paralizie cerebrală infantilă decît un singur copil.

Twin-Twin Transfusion Syndrome

Twin-Twin Transfusion Syndrome (TTTS) afectează gemenii identici care împart aceeași placentă (gemenii monochorionici). Riscul e mai mare pentru gemenii MCDA, dar poate surveni și în cazul gemenilor MCMA de asemenea. Aceasta e cauzată de conectarea vaselor de sînge în placenta gemenilor. Aceasta rezultă într-un flux de sînge dezechilibrat de la un geamăn la altul , lăsînd un bebeluș cu un volum de sînge mai mare ca pe altul.

TTTS afectează 10-15%  din graviditățile monochorionice și, dacă nu este detectată, poate duce la decesul fătului. Tratamentul pentru  TTTS variază și este determinat de mai mulți factori. Este important de discutat aceasta cu consultantul tău, pentru că ceea ce lucrează într-o sarcină  TTTS poate să nu fie calea potrivită pentru alta.

Opțiuni la naștere

Gemenii și tripleții sunt mai mult ca probabil că se vor naște devreme, deci este important să înțelegi opțiunile tale la naștere.

Gemenii și multiplii se nasc, de obicei, între 37 și 38 de săptămîni. Mai puțin de o jumătate din gravidități durează peste 36 de săptămîni și doar 1.5%  din sarcinile cu tripleți of triplet trec peste această perioadă. Durata medie a sarcinii cu tripleți este de 34 de săptămîni.

Fii pregătită ca bebelușii tăi să petreacă un timp în îngrijire specială. Doar aproape jumătate din mamele cu gemeni și-au văzut cel puțin unul din copii în îngrijire neonatală, în timp ce peste 90% din tripleți au nevoie de îngrijire neonatală.

Naștere vaginală

Aproape jumătate din gemeni sunt născuți vaginal și procesul este similar cu acel a unui singur bebeluș.

Dacă primul din gemeni este în poziția cu capul în jos (cefalic), de obicei se ia în considerare nașterea vaginală. Totuși, pot exista și alte motive medicale care ar împiedica această naștere. Dacă ai avut în trecut o cezariană, nu este recomandat să ai acum o naștere vaginală cu gemeni.

O dată ce primul bebeluș s-a născut, moașa sau doctorul vor verifica poziția celui de-al doilea prin atingerea burții sau prin examinare vaginală. Dacă al doilea făt este într-o bună poziție pentru a se naște, apele din furul lui se vor rupe și al doilea bebeluș ar trebui să se nască de îndată după primul , deoarece cervixul e deja dilatat complet.

Cezariana 

Multe mame cred că e numaidecît să ai cezariană dacă ai gemeni. Este adevărat că mai mult din jumătate din gemeni și aproape toți tripleții sunt născuți prin această metodă. Poți să alegi să ai o cezariană de la începutul nașterii sau doctorul poate să-ți recomande o cezariană mai tîrziu ca rezultat al potențialelor complicații.

Poziția bebelușului tău poate determina dacă nou-născuții trebuie să fie scoși prin cezariană. Dacă primul bebeluș este într-o poziție pelviană (picioarele, genunchii sau fesele primele) sau unul din gemeni este culcat într-o poziție transversă (perpendicular pe axa uterului), va trebui să ai operație cezariană.

Unele condiții, de asemenea, înseamnă că vei avea nevoie de operație cezariană, de exemplu dacă ai placenta previa ( o placentă joasă, care acoperă orificiul intern al colului uterin) sau dacă gemenii tăi împart o placentă (monochorionici).

Chiar dacă plănuiești o naștere vaginală, poți să ajungi să necesiți de urgență o cezariană. Aceasta se poate întîmpla, deoarece bebelușii pot avea deficit de oxigenare, cînd cordonul ombilical cade (cînd cordonul cade în canalul de naștere înaintea bebelușului), ai presiune arterială înaltă sau nașterea este foarte înceată.

În cazuri foarte rare, poți naște un bebeluș vaginal și să ceri o cezariană pentru a-l doilea copil dacă el devine asfixiat (scade brusc aportul de oxigen). Aceasta se întîmplă în mai puțin de 5% din nașterile cu gemeni.

Alăptarea gemenilor

E posibil să alaptezi gemeni sau chiar tripleți. Poți descoperi că o combinație de alăptare și de hrănire artificială este cea mai bună pentru tine, mai ales dacă ai tripleți sau mai mulți copii.