Hemoroizii

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sînge în zona rectală care au devenit neobișnuit de umflați. Ei de obicei variază între mărimea unei boabe și marimea unui bob de strugure și pot fi în rect sau în afara anusului. Hemoroizii produc mîncărime, sunt foarte neconfortabili – sau chiar dureroși. Cîteodată ei pot, de asemenea, cauza sîngerări rectale, în special în timpul defecației.

Hemoroizii sunt ceva obișnuit și în timpul sarcinii, în particular în cel de-al treilea trimestru. Unele femei îi au pentru prima data în timpul sarcinii. Și dacă i-ai avut și mai înainte, este destul de probabil ca o să-i ai din nou. Ei se dezvoltă în timp ce împingi în cea de-a doua perioadă de naștere și sunt plîngeri des întîlnite după naștere. În majoritatea cazurilor, hemoroizii care se dezvoltă în timpul sarcinii vor începe să se absoarbă în curînd după naștere, în special dacă ești atentă să eviți constipațiile.

De ce ei sunt mai des întîlniți în timpul sarcinii?

Graviditatea te face mai predispusă la hemoroizi, cît și la varicoză la picioare. Uterul tău în creștere pune presiune pe venele pelviene și pe vena inferioară cavă, o venă mare pe partea dreaptă a corpului care primește sînge de la membrele inferioare.  Aceasta poate să încetinească întoarcerea sîngelui de la partea inferioară a corpului, ceea ce sporește presiunea venelor de sub uterul tău și cauzează dilatarea sau inflamarea lor.
Constipatiile, o altă problemă des întîlnită în timpul sarcinii, poate de asemenea cauza sau agrava hemoroizii. Aceasta e din cauza tensiunii ce provoacă hemoroizi  și din cauza  încordării în timpul defecației.
În plus, o creștere în cantitate a hormonului progesteron în timpul sarcinii face ca pereții venelor să se relaxeze, permitîndu-le să se inflameze mai ușor. Pregesteronul contribuie la constipații prin încetinirea motilității tractului intestinal.

Cum eu pot să evit hemoroizii?

Tu ești mai sensibilă la hemoroizi cînd ești însărcinată, dar ei pot fi evitați. Iată cîteva metode de a te proteja de ei sau de a scăpa de ei dacă îi ai deja:

  • Întîi de toate, evită constipațiile: manîncă alimente bogate în fibre (multe grîne integrale, boabe, fructe și legume), bea multă apă (de la 8-10 pahare pe zi), și fă exerciții regulat, chiar dacă faci doar o mică plimbare. Dacă ești constipată, medicul îți va sugera să folosești suplimente din fibre sau de dedurizare a maselor fecale.
  • Nu aștepta pînă ai dorința de defecație, încearcă să nu te încordezi în timpul procesului și nu lîncezi pe viceu, deoarece pui presiune asupra zonei date.
  • Evită să șezi sau să stai pentru o perioadă lungă de timp. Dacă slujba ta cere să stai mult timp așezată, scoală-te și mișcă-te în jur pentru cîteva minute la fiecare oră. Acasă, culcă-te pe partea stîngă cînd dormi, citești sau privești televizorul pentru a lua presiunea de pe venele rectale și pentru a ajuta sîngele să se întoarcă în partea inferioară a corpului.
  • Aplică un pachețel de gheață pe zona afectată de cîteva ori pe zi. Gheața poate să ajute să scadă inflamarea și disconfortul.
  • Înmoaie fundul în apă călduță în cadă pe 10-15 minute de cîteva ori pe zi ( dacă nu ai cadă, poți să cumperi o băiță mică din farmacii. Acesta e un lighean mic de plastic care se instalează pe viceu, pentru a-ți înmuia zona rectală de pe șezute) .
  • Încearcă tratamente alternative reci și calde.
  • Blînd curăță zona afectată după fiecare defecație utilizînd hîrtie de viceu moale, fără miros, care cauzează mai puține iritații decît varaiantele mai colorate și mai mirositoare.
  • Umezirea hîrtiei, poate de asemenea ajuta. Multe femei consideră că șervețelele umede sunt mai confortabil de utilizat decît hîrtiile de viceu. Poți să cumperi șervețele medicale fabricate special pentru persoanele cu hemoroizi..
  • Întreabă-l pe medic să-ți recomande un anestetic sigur sau un supozitoriu medical. Majoritatea din aceste produse nu trebuie să fie folosite mai mult de o săptămînă. Dacă continui, acestea pot cauza inflamații și mai mari.  .

Ce altceva pot să fac pentru a simți ușurare?

Cînd ar trebui să-l sun pe medic?

Dacă propriile tale metode preventive sau de ușurare nu au dat roade – sau dacă ai dureri mari sau observi sîngerări, consultă medicul. (Orice sîngerare rectală trebuie să fie verificată de medicul tău.)

Pentru majoritatea femeilor, hemoroizii vor trece după naștere cu ajutorul acestor măsuri personale de tratament. În unele cazuri, vei avea nevoie să consulți un specialist pentru tratament pentru a ușura hemoroizii. Foarte rar, este necesară și o operație minoră pentru a rezolva problema.