Avortul medicamentos, procedura care poate salva vieți

19 June, 2018

Dr. Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog, director CIDSR

Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog, directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive

Avortul medicamentos este întreruperea sarcinii prin administrarea medicamentelor, fără participarea chirurgiei. Se apelează la această metodă când există o sarcină nedorită. Poate fi făcut de orice fată, femeie, care nu își dorește această sarcină. Conform protocolului Ministerului Sănătății această procedură se face până la 9 săptămâni, iar conform protocoalelor internaționale – până la 12 săptămâni și trimestrul doi, care la fel se folosește în Republica Moldova. Este o metodă oficială.

Toate medicamentele folosite sunt legale în Republica Moldova. De exemplu, Medabonul, care este o combinație din mai multe preparate. A fost un proiect al OMS, cu ajutorul căreia a fost creat acest concept. Este o calitate foarte bună la un preț accesibil. Acum pe piața noastră au apărut mai multe preparate, inclusiv unul rusesc care se vinde la un preț mai mare. Despre calitatea acestuia nu mă pot pronunța.

Mai există și acum, din păcate, medici care oferă pacientelor preparate neînregistrate în țara noastră. Este un fenomen cu care trebuie să luptăm.Acest lucru este periculos, noi nu știm calitatea acestor preparate și nici reacțiile adverse care pot apărea.

În Republica Moldova avortul este legal pentru toate femeile. Adolescentele până la 16 ani au nevoie de acordul părinților, dar dacă și nu îl pot obține decizia poate fi luată de un consiliu format din trei specialiști de la orice instituție medicală.

Este nevoie ca farmaciștii să fie instruiți cum trebuie să vândă aceste preparate. Presupun că femeile le cumpără acum de la farmacie și fără rețetă, dar nu pot să spun cu certitudine, acest lucru trebuie analizat și demonstrat. Sunt țări în care în care avortul medicamentos se face ilegal, se procură medicamente la negru. În aceste țări a scăzut mortalitatea maternă. Deci, această procedură, deși făcută ilegal, a salvat vieți.

Riscuri:

Riscuri există în orice procedură medicală. Există un risc mic de hemoragie, un caz la câteva sute, în funcție de termenul de sarcină. Există și riscul ca sarcina să nu se întrerupă. Este un risc de aproximativ un procent. Poate fi și situația în care sarcina să se oprească din evoluție, dar să mai rămână ceva în cavitatea uterină, adică să aibă loc un avort incomplet.

Avantajele:

  • Lipsa intervenției chirurgicale,
  • Lipsa traumatizării,
  • Lipsa perforațiilor,
  • Lipsa complicațiilor grave legate de chiuretaje, care se mai practică la noi,
  • Nimeni nu intervine în corpul femeii,
  • Risc minim de infecții,
  • Confidențialitate asigurată.

Avortul medicamentos este o metodă sigură și prin faptul că protejează sănătatea reproductivă a femeii, ea nu pierde capacitatea de a rămâne gravidă și de a naște după aceasta. Fertilitatea revine foarte repede și ea nu suferă nicio dereglare în organism.

În cazul chiuretajului se efectuează o roadere a cavității uterine, care este traumatizantă, după care o concepere și purtarea sarcinii poate fi problematică.

În țările dezvoltate rata avortului medicamentos ajunge până la 70%, la noi rămâne la 16-17%, inclusiv, din cauza accesului limitat la medicamente, pentru că sunt costisitoare.

Pregătire:

Femeia trebuie să știe sigur că vrea avortul, să nu fie impusă de nimeni. Să se gândească bine. Să înțeleagă că acesta este dreptul ei de a alege și de a refuza.

Să știe sigur termenul, să urmărească ciclul menstrual, pentru a ști care a fost ultima menstruație. Să apeleze cât mai repede la medici, deoarece la termen mai mic vor exista mai puține riscuri. Femeia trebuie să meargă într-o instituție unde va primi un serviciu sigur și să evite locurile unde în continuare se face chiuretaje, metode periculoase.

Procedura:

Femeia știe că este însărcinată, se adresează medicului, i se prescrie rețeta, medicul explică cum vor lucra medicamentele, pe care ea le procură de la farmacie. În prima zi se ia o pastilă, a doua zi altele două, după care are loc o sângerare în timpul căreia are loc expulzarea.

După procedură femeia trebuie să știe să se protejeze de următoarea sarcină. Fertilitatea revine imediat, după a șaptea zi de la întrerupere. Trebuie să urmărească simptomele normale, cum ar fi: sângerările neînsemnate, de la câteva zile până la câteva săptămâni, durerile. Trebuia să ia în considerație și dacă apare febra, eliminări cu miros neplăcut, în acest caz trebuie să se adreseze la medic.

Sfatul medicului: Evitați să mergeți la instituțiile unde se practică dilatarea și chiuretajul. Trebuie să vă cunoașteți drepturile. Legea nr.138 privind sănătatea reproducerii prevede că femeia are dreptul la un avort în siguranță.

Sursa: http://www.sanoteca.md/pacienti/sfatul-medicului/avortul-medicamentos-procedura-care-poate-salva-vie%C8%9Bi

Partners

We use cookies
We use cookies to display content correctly and to make the website easy to use.
Accept
I don't accept