Lansare de proiect : Servicii medicale mai bune și mai accesibile pentru sănătatea reproducerii pentru persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului

28 November, 2018

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Moldova în parteneriat cu Centrul de Sănătate Reproductivă din Transnistria și suportul financiar al Fundației Est-Europene, anunță lansarea proiectului “Servicii medicale mai bune și mai accesibile pentru sănătatea reproducerii pentru persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea gradului de conștientizare a drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor și fetelor cu dizabilități din Moldova și Transnistria, să le permită să-și exercite aceste drepturi și să ia decizii informate cu privire la propria lor sexualitate.

Proiectul vine să răspundă nevoilor femeilor cu dizabilități enunțate în studiul de analiză a situației realizat de CIDSR  – Evaluarea problemelor cu care se confruntă femeile și fetele cu handicap locomotor în Moldova în exercitarea drepturilor lor sexuale și reproductive  în perioada 2016-2017. Conform studiului se evidențiază faptul că pe lângă lipsa căilor de acces în instituțiile medicale pentru femeile cu disabilități, acestea se mai confruntă și cu lipsa cunoștințelor legate de sănătatea sexuală și reproductivă. Un alt factor este comportamentul discriminatoriu al personalului medical față de persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului. În același timp, femeile cu dizabilități consideră că au dreptul de a avea o familie și de a da naștere copiilor.

În cadrul acestui proiect, vor fi create două centre de instruire model la Chișinău și Tiraspol. Misiunea acestora este creșterea gradului de conștientizare a drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor și fetelor cu dizabilități în Moldova și Transnistria. Precum și desfășurarea trainingurilor de sensibilizare a personalului medical care lucrează acolo pentru a spori calitatea și respectul a drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor și fetelor cu dizabilități.În acest sens vor fi organizate și 2 traininguri de o zi pentru 15 fete cu dizabilități și 30 de lucrători medicali de la Tiraspol.

Organizatorii își mai propun să tragă atenția autorităților publice locale despre problemele cu care se confruntă persoanele cu disabilități de pe ambele maluri ale Nistrului. Începând cu anul 2014, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive a derulat  mai multe proiecte legate de Sănătatea Reproductivă în Transnistria. Unul dintre proiecte a vizat calitatea slabă a serviciilor de avort și utilizarea metodelor nesigure, care nu sunt recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății.

Partners

We use cookies
We use cookies to display content correctly and to make the website easy to use.
Accept
I don't accept