9 mituri despre sănătatea reproductivă dezbătute

28 Noiembrie, 2019

Subiectul sănătății reproductive rămâne a fi unul tabu în multe state ale lumii, inclusiv în Republica Moldova. Lipsa unei educații sexuale în rândul populației și dezvoltarea miturilor fără argumente medicale sporește și mai mult această tendință. Drept rezultat, tot mai multe comunități se confruntă cu o rată ridicată a avorturilor periculoase prin chiuretaj, o viață sexuală neprotejată sau mituri ce influențează calitatea vieții sexual-reproductive în rândul femeilor și nu numai. În continuare, urmează să dezmințim 9 mituri despre sănătatea reproductivă care au devenit răspândite în Moldova în ultimii ani. 

  • Mit: Contraceptivele provoacă avortul, iar legea Sănătății Reproducerii promovează avortul 

Adevăr: Contraceptivele – cum ar fi pastilele, prezervativele, dispozitivele intrauterine, etc. au rolul de a împiedica o sarcină. Acestea funcționează înainte de începerea sarcinii și nu provoacă un avort. Sarcina începe atunci când ovulul fertilizat se implantează în căptușirea uterului femeii. Contraceptivele funcționează prin inhibarea ovulației, fertilizarea sau implantarea ovulului în uter. Acestea nu vor funcționa dacă o femeie este deja însărcinată. De asemenea acestea nu pot perturba o sarcină existentă. Cadrul legislativ și normativ din Republica Moldova asigură dreptul femeii la un avort în siguranță. Acest fapt reprezintă dreptul fundamental al omului la sănătate sexual-reproductivă. 

  • Mit: Contraceptivele sunt cancerigene și periculoase pentru sănătatea femeii.

Adevăr: Contraceptivele nu sunt cancerigene. Conform WebMD, medicii de la Unitatea de Epidemiologie a Cercetării Cancerului de la Universitatea Oxford au descoperit că pastilele contraceptive orale (COC) reduc în realitate riscul femeilor de cancer ovarian – s-a descoperit o scădere cu 29% pentru fiecare interval de cinci ani de utilizare a contraceptivelor orale. Cu cât o femeie folosește mai mult pilule, cu atât riscul de cancer ovarian este mai mic.

  • Mit: Problemele de sănătate reproductivă sunt comune doar femeilor

Adevăr: Bărbații sunt afectați în mod egal de probleme ale sănătății reproductive, precum concepția, infertilitatea, planificarea familiei și bolile cu transmitere sexuală (BTS). Ei trebuie să împărtășească responsabilitatea cu partenerele lor și invers.

  • Mit: Educația sexuală în școli va spori interesul acestora pentru  începerea vieții sexuale prea devreme

Adevăr: Interesul față de sexualitatea sa este un fenomen natural în viața unui om, de aceea orele de educație sexuală nu se fac responsabile de interesul unui copil față de sexualitatea sa. Rolul orelor de educație sexuală este de a explica și informa copii despre procesele ce se petrec în corpul său în mod natural, ce înseamnă acestea și cum trebuie tratate. În cazul claselor liceale, educația sexuală reprezintă o informare corectă despre metodele de contracepție, avort și drepturi sexual-reproductive. Cunoașterea acestor informații va ajuta adolescenții și tinerii în alegerile sale privitoare la sănătatea sexual-reproductivă.

  • Mit: nu poți rămâne însărcinată din prima dată când faci sex sau în timpul menstrei.

Adevăr: Atâta timp cât corpul feminin este fertil și eliberează ovule, șansa de a rămâne însărcinată există, chiar dacă este prima dată când faceți sex sau nu. Spermatozoizii pot trăi în interiorul femeii până la cinci zile. Chiar dacă sexul a avut loc spre sfârșitul menstre există șansa de a concepe 4-5 zile mai târziu dacă ovulația ar avea loc mai devreme. Deci, probabilitatea de a rămâne însărcinată în timpul perioadei menstrei este scăzută, dar posibilă.

  • Mit: Pastilele anticoncepționale duc la mărirea masei corporale

Adevăr: Niciun studiu clinic nu a reușit să demonstreze o corelație între contraceptivele orale și creșterea în greutate. Pilule de planificare familială afectează femeile în moduri diferite, datorită conținutului de hormoni. Diferite tipuri de pilule au niveluri diferite de concentrație hormonală, de aceea dacă o femeie decide administrarea contraceptivelor, aceasta ar trebuie să se adresezi la un medic specialist pentru a fi prescrise cele cu conținutul necesar de hormoni. Acest fapt se realizează în mod individual pentru fiecare femeie. 

  • Mit: nu poți rămâne însărcinată dacă faci exerciții fizice, sari sau faci duș după un act sexual.

Adevăr: Spermatozoizii se mișcă rapid. Chiar dacă alergi un maraton după sex, nu va face ca spermatozoizii să alunece din vagin și astfel să împiedici o sarcină prin această metodă. 

  • Mit: Contraceptivele îți afectează comportamentul sexual.

Adevăr: Pastilele și ligatura tubară nu afectează starea de spirit sau antrenarea sexuală a unei femei. Ele nu scad interesul și plăcerea sexuală ale femeii, întrucât acestea sunt favorizate de starea de spirit și cea emoțională a femeii.

  • Mit: Coitusul intrerrupt permite împiedicarea totală a sarcinii

Adevăr: Coitus interruptus sau retragerea este definită ca „act sexual întrerupt în mod deliberat prin retragerea penisului înainte de ejaculare”. Chiar dacă acest proces este realizat cu o precizie perfectă, o femeie poate rămâne însărcinată datorită lichidului preseminal al  bărbatului. Acesta poate fi eliberat în timpul actului sexual și poate conține spermatozoizi ce sunt capabili să fertilizeze ovulul femeii. Plus la aceasta, retragerea nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

O informare corectă și din surse sigure constituie principalul factor în menținerea unei vieți sexual-reproductive sănătoase. Pentru a nu fi victima unor false informări sau mituri, adresează-te unui medic specialist  atunci când ai nevoie de un sfat, recomandare sau tratament cu privire la sănătatea ginecologică. Abonează-te la canalul nostru de Youtube și află tot ce trebuie să știi despre sănătatea ta reproductivă. 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept