CIDSR a lansat noul proiect ”Toți egali, toți sănătoși: Abilitarea femeilor și fetelor cu dizabilități din Moldova să își exercite drepturile sexuale și reproductive”

20160707_153701Masa rotundă de lansare a proiectului ”Toți egali, toți sănătoși: Abilitarea femeilor și fetelor cu dizabilități din Moldova să își exercite drepturile sexuale și reproductive” a avut loc  pe data de 7 iulie 2016, la Complexul Summit Events & Conference Center, Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR).

Proiectul dat este finanţat de către Ambasada Finlandei la București în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală (FCL) și se desfășoară în perioada iulie 2016 – iunie 2017 (mai multe despre proiectul dat găsiți aici).

La eveniment au participat partenerii de implementare a proiectului, reprezentanți ai societății civile și instituțiilor publice de profil.

Rodica Comendant, conferențiar universitar, catedra Obstetrică și Ginecologie a USMF “Nicolae Testimițanu”, director CIDSR în cuvîntul său de deschidere i-a felicitat pe toți cu prilejul lansării proiectului, a decsris situația, care lasă de dorit, la moment în Moldova privitor la cunoașterea drepturilor sexual reproductive a persoanelor cu disabilități și și-a exprimat încrederea, că rezultatele activităților proiectului dat vor avea o influiență total pozitivă asupra situației descrise.

“Participarea reprezentanților diferitor organizații vizate la această masa rotundă de lansare a proiectului vorbește despre interesul sporit și dorința de schimbări benefice în domeniul dat”, a subliniat Maija  Vaalivara, coordonator de țară Republica  Moldova, Afaceri Politice și Cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Finlandei la București, după care, a vorbit despre tratarea problemei date in Finlanda la fel și despre educația sexuală în instituțiile de invățămînt ale Finlandei.

Pentru ca participanții mesei rotunde să își formeze o imagine clară despre proiectul lansat, Ludmila Sîrbu, coordonator proiect, CIDSR a făcut o descriere a proiectului, atrăgînd o atenție deosebită asupra acțivităților planificate pentru fiecare obiectiv în parte.

Victoria Dochitcu, asociat de Programe în Sănătatea Reproducerii și Tineret UNFPA Moldova a salutat lansarea proiectului dat și a exprimat bunăvoința UNFPA Moldova de a fi alături de CIDSR, oferind ajutor la necesitate.

Participanții mesei rotunde au vorbit despre experiența lor de lucru în domeniul drepturilor sexuale și reproductive a persoanelor cu dizabilități și posibilitățile de implicare în activitățile proiectului, au analizat lacunele existente au subliniat necesitatea existenței unui sprijin în materie de sănătate și drepturi sexuale și reproductive pentru femeile și fetele cu dizabilități din Moldova.

 

Sunt disponibile: