Prevenirea avortului periculos: Realizări și provocări ale unei inițiative globale FIGO

30 Iulie, 2019

Directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive –  Rodica Comendant este co-autorul unei analize din cadrul inițiativei globale ce vizează avortul nesigur lansată de FIGO în anul 2007.  

Puncte de reper:

  • Inițiativa FIGO privind prevenirea avortului nesigur a fost lansată în noiembrie 2007 și continuă până azi.
  • Activitățile FIGO s-au bazat pe analiza situației și pe planul de acțiune elaborat de Ministerul Sănătății.
  • Atelierele regionale au avut loc pentru a revizui progresul și a împărtăși cunoștințele și experiențele.
  • Au fost realizate progrese semnificative în ceea ce privește extinderea accesului la avortul sigur în țările participante.
  • Cea mai mare provocare a inițiativei a fost rezistența cauzată de stigmă.

Sumar:

În 2007 FIGO a înființat un Grup de lucru pentru prevenirea avortului nesigur și un program paralel – „Inițiativa” cu același nume. Inițiativa a implicat 46 de societăți membre FIGO din șapte regiuni: Asia de Sud și Sud-Est, Europa Centrală și de Vest împreună cu Asia Centrală, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, Africa Centrală și de Sud-Est, Africa centrală și de Vest, America Centrală și Caraibe, America de Sud. Fiecare societate care a lucrat în colaborare cu Ministerul Sănătății și alte agenții, a efectuat o analiză situațională și a pregătit un plan de acțiuni bazat pe constatări. Aceste planuri de acțiuni sunt monitorizate în mod continuu prin evaluarea anuală a progreselor înregistrate în procesul de implementare la atelierele regionale. S-au înregistrat progrese substanțiale în furnizarea serviciilor de avort legale și sigure, înlocuind chiuretajul cu aspirație manuală în vid sau misoprostol și introducerea și extinderea contracepției postaborționare, cu accent pe metode de lungă durată, cum ar fi DIU și implanturi contraceptive.

Articolul în original este disponibil aici.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept