Sedinţa de prezentare a Raportului de evaluare privind prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova: realizări şi perspective

13 Decembrie, 2012

 În Republica Moldova cancerul de col uterin (CCU) pe parcursul ultimilor 10 ani este lider constant în structura morbidităţii onco-ginecologice, constituind 39,3% în anul 2011. În acelaşi timp, se înregistrează o tendinţă nefavorabilă de depistare a stadiilor avansate de CCU în ultimii zece ani.

O parte esenţială în depistarea cancerului de col uterin constă în evaluarea sistemului de sănătate în cadrul unui spectru complet de servicii necesare pentru realizarea programului de screening de cancer de col uterin.

La data de 11 decembrie 2012, în incinta Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova (RM) s-a desfăşurat şedinţa de prezentare a Raportului de evaluare privind prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova: realizări şi perspective.

In cadrul şedinţei s-au discutat rezultatele obţinute în urma studiului de analiză a situaţiei actuale în domeniul profilaxiei cancerului de col uterin efectuat în baza proiectului „Mecanismul de consolidare pentru supraveghere şi monitorizare, încadrând asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sănătăţii reproductive”, realizat de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive (CIDSR) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii al RM şi suportul financiar UNFPA Moldova.

Obiectivul acestei întruniri a constat în identificarea şi cuantificarea adecvată a tuturor elementelor care pot influenţa implementarea şi funcţionarea programului de depistare a cancerului de col uterin.

În cadrul şedinţei au fost prezenţi medicii obstetricieni-ginecologi din Centrele Medicilor de Familie din 35 raioane, precum şi 5 Asociaţii Medicale Teritoriale din mun. Chişinău şi Bălţi, respondenţi în persoana Ministerului Sănătăţii, USMF „Nicolae Testemiţanu”, Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Institutului Oncologic, Asociaţiei Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (ECCA), Fondului ONU pentru Populaţie şi Centrului de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive.

Cu toate acestea, un program pilot – promiţător de depistare a cancerului la populaţia Republicii Moldova necesită investiţii considerabile pentru a construi infrastructura necesară pentru implementarea, gestionarea şi monitorizarea unui astfel de program de examinare medicală la nivel naţional.

Agenda 11 decembrie 2012

Prezentarile disponibile 11 decembrie 2012

Lista participantilor 11 decembrie 2012

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept