Cancerul de col uterin va fi prevenit în Republica Moldova prin programe de screening cervical organizat

02 Noiembrie, 2017
1 noiembrie 2017

Angajament la nivel înalt pentru prevenirea cancerului de col uterin

Chișinău, 1 noiembrie 2017 – În Republica Moldova a fost lansat astăzi un proiect de amploare pentru prevenirea cancerului de col uterin la femei, care se va desfășura în perioada 2017-2020. Zilnic în țara noastră o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. În ultimii cinci ani peste 1500 de femei au fost diagnosticate cu această maladie, iar peste 1000 și-au pierdut viața.

Lansarea proiectului de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova

Lansarea proiectului de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova

  Practica demonstrează că aproape toate aceste cazuri ar putea fi prevenite prin programe de screening cervical bine organizate și vaccinare contra HPV la vârsta adolescenței. Un program organizat înseamnă că toate femeile eligibile pentru screening beneficiază de aceste servicii, deoarece există un sistem de recrutare a persoanelor, de monitorizare a vizitelor, de urmărire a evoluției ulterioare și de asigurare a calității înalte a tuturor componentelor serviciilor. În țările unde asemenea programe se desfășoară la scară națională, incidența cancerului de col uterin este mult mai scăzută. În Marea Britanie, de exemplu, programul de screening cervical lansat în 1988 a salvat viețile a peste 4,500 de femei anual, iar Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de cancer de col uterin din lume.

Stela Grigoraș, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Stela Grigoraș, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

  În Republica Moldova Programul de Screening de Col Uterin organizat este abia la început de cale. De cele mai multe ori screening-ul cervical se face ocazional, atunci când femeile se adresează la medic în mod independent. Acest fapt nu garantează, însă, că toate femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani ajung să efectueze screening-ul o dată la trei ani, după cum se recomandă, fapt care duce la o incidență sporită a cancerului de col uterin.

Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova

Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova

  Proiectul “Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova” își propune să sprijine sistemul de sănătate, pentru a oferi servicii de screening cervical accesibile, la cele mai înalte standarde de calitate și a informa femeile și fetele despre importanța acestei metode de prevenție. Printre activitățile de bază ale proiectului se numără instruirea specialiștilor din sistem, inclusiv a medicilor de familie, dotarea a trei laboratoare citologice cu echipament medical performant, introducerea modulului screening cervical în curricula universitară și cea de colegiu, monitorizarea și evidența centralizată a cazurilor de cancer de col uterin.

Valeriu Sava, Coordonator Program Sănătate, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC)

Valeriu Sava, Coordonator Program Sănătate, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC)

  De asemenea, în cadrul proiectului va fi realizată o campanie de informare a femeilor și fetelor, inclusiv un Studiu al cunoștințelor, atitudinilor și practicilor în acest domeniu, pentru a înțelege mai bine barierele în calea efectuării screening-ului cervical și a veni cu acțiuni concrete pentru depășirea lor. În rezultatul proiectului se așteaptă ca peste 760 mii de femei cu vârsta de 25-61 de ani să beneficieze de servicii de screening cervical, astfel ca până în 2025, cazurile de îmbolnăvire cu cancer de col uterin să se reducă cu 20%, iar cele de mortalitate – cu 5%.

Sergiu Gladun, Directorul Institutului Mamei și al Copilului

Sergiu Gladun, Directorul Institutului Mamei și al Copilului

  Proiectul “Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova” este susținut de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Asociația Internațională de prevenire a cancerului de col uterin și Organizația Mondială a Sănătății și are drept scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin.

Partenerii naționali și internaționali prezenți la eveniment

Partenerii naționali și internaționali prezenți la eveniment

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept