Curs de instruire pentru implementarea standardului național de întreruperea sarcinii în condiții de siguranță desfășurat în Moldova.

23 Decembrie, 2020

La începutul lunii Decembrie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în parteneriat cu Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății reproductive (CIDSR), a organizat un curs de instruire pentru medici de familie și medici ginecologi din secțiile consultative, Centre de Sănătate Pietenoase Tinerilor și Centre de Sănătate a Reproducerii,. Pe 4 decembrie, instruirea a fost desfășurată pentru participanții vorbitori de română și pe 9 decembrie pentru participanții vorbitori de limbă rusă.

Cursul a fost facilitat de membrii echipei CDSR implicați în revizuirea Standardului privind întreruperea sarcinii în condiții de siguranță în Moldova, care a fost aprobat de MSMPS prin Ordinul nr. 766 din 18 august 2020.

Dr. Rodica Comendant, directorul CIDSR, a început cursul prezentând pașii luați de grupul de lucru în alinierea standardelor cu cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tendințele naționale în ceea ce privește frecvența și calitatea avortului în Moldova și orientările generale pentru asigurarea îngrijirii avortului pe tot parcursul sarcinii, după cum se evidențiază în capitolul 1.

Apoi, dr. Stelian Hodorogea, conferenţiar universitar al Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, a ținut o discuție despre următoarele două capitole ale Standardului actualizat, capitolul 2, concentrându-se pe examinarea pre-avort, consilierea și decizia informată și capitolul 3 care descrie detaliat măsurile de asigurare a avortului chirurgical, inclusiv interdicția oficială a metodei dilatare și chiuretaj.

Apoi, dr. Rodica Comendant  a prezentat noile instrucțiuni privind avortul medical (capitolul 4), inclusiv permisiunea de a oferi avort medicamentos (AM) până la 12 săptămâni de sarcină (anterior limitată la 9 săptămâni), posibilitatea de a oferi AM prin telemedicină și contactare la distanță a pacientei 7-14 zile după administrarea mifepristonului.

În cele din urmă, dr. Irina Sagaidac, asistent universitar USMF „Nicolae Testemițanu”, a prezentat detaliat importanța contracepției după avort, îndrumări de bază pentru consilierea contraceptivă pre și post-avort, precum și  metodele de contracepție dintre care beneficiarele pot alege.

În general, 109 reprezentanți medicali au participat la curs de instruire, familiarizându-se astfel cu modificările incluse în noul Standard național de întreruperea sarcinii în condiții de siguranță. În următoarele zile, 1500 de copii ale Standardului vor fi distribuite prestatorilor de asistență medicală primară și ginecologilor din toată țara.

Revizuirea Standardului de întreruperea sarcinii în condiții de siguranță în Moldova, tipărirea și distribuirea acestora au fost sprijinite de Safe Abortion Action Fund (SAAF) ca parte a proiectului „Alinierea ghidurilor si protocoalelor clinice in avort si planificare familiala post-avort la recomandările OMS in țările Europei de Est si Asiei Centrale”.

Mai jos veți găsi prezentări de la curs de instruire, precum și o înregistrare completă a acestuia.

Prezentarile:

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept