Senatul statului Massachusetts trece peste veto și adoptă legea privind extinderea accesului la avort

15 Ianuarie, 2021

BOSTON, MA – MAY 21: Jane Marcus of Medford chants during a rally held outside of the Massachusetts State House in Boston to protest restrictive abortion laws recently passed in several states on May 21, 2019. (Photo by Jessica Rinaldi/The Boston Globe via Getty Images)

Senatul statului Massachusetts s-a alăturat marți Camerei Reprezentanților în adoptarea legii care consacră dreptul la avort în legislația statului și extinde accesul la avort al tinerelor care au atins vârsta de 16 ani. Inițiativa celor două camere a trecut peste veto-ul guvernului Charlie Baker asupra măsurii săptămâna trecută.

Legea ROE, după cum este numită, va permite avortul după 24 de săptămâni de sarcină în cazul unei anomalii fetale fatale, precum și în cazul în care medicul consideră că este necesară „protejarea sănătății fizice și psihice a pacientei”.

De asemenea, legea reduce vârsta la care o persoană poate solicita servicii de avort fără consimțământul părinților sau judecătorului de la 18 la 16 ani.

Sen. Harriette Chandler, care a susținut unul dintre proiectele de legi, a declarat că a fost mândră de acțiunile legislativului de a asigura „libertățile de reproducere” ale rezidenților.

„Femeile însărcinate care s-au confruntat cândva cu bariere aproape insurmontabile în accesarea serviciilor de avort se pot bucura acum de dreptul de a-și controla propriile corpuri”, a declarat Chandler marți, într-o postare.

Coaliția Legii ROE, care a coordonat un efort la nivel de stat pentru adoptarea noii legi, a sărbătorit votul Senatului, numindu-l o victorie și o etapă foarte importantă.

„Odată cu adoptarea Legii ROE, majoritatea tinerelor adulte care solicită servicii de avort vor putea accesa îngrijirea și sprijinul de care au nevoie fără a avea tangență cu sistemul judiciar, iar femeile însărcinate care se confruntă cu probleme fetale fatale mai târziu în timpul sarcinii vor putea accesa servicii de avort aici în Massachusetts, la un furnizor pe care îl cunosc și în care au încredere, în loc să caute îngrijiri în toată țara”, au declarat organizatorii într-un comunicat.

Guvernul Baker s-a opus proiectului de lege în ajunul Crăciunului în urma respingerii de către legislativ a revizuirilor sale. Într-o scrisoare adresată deputaților, guvernatorul republican a declarat că susține „cu tărie” dreptul de a accesa serviciile de îngrijire a sănătății reproductive, inclusiv prevederile din proiectul de lege care ar permite avorturile după 24 de săptămâni de sarcină dacă fătul nu ar supraviețui după naștere, a raportat Serviciul de știri al Casei de Stat.

De asemenea, el a fost de acord că nu este necesară o perioadă de așteptare de 24 de ore înainte de avort. Cu toate acestea, s-a opus revizuirilor legii care elimină barierele legale în cazul minorilor care doresc să întrerupă o sarcină.

Sursa: NPR

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept