Un grup de activiști din Moldova a expediat o scrisoare către autoritățile guvernamentale în care solicită crearea centrelor de sarcină în criză

10 Iunie, 2020

De-a lungul celor peste 20 de ani de experiență, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) din Republica Moldova s-a obișnuit cu mesajele negative ale grupurilor anti-alegerea adresate activităților și inițiativelor sale de promovare și protecție a sănătății sexual-reproductive și a drepturilor în acest sens.

De la lansarea proiectului pilot, Avortul medicamentos prin telemedicină pentru femei și adolescenți din mediul rural din Moldova: înlăturarea barierelor cu ajutorul tehnologiei, susținută de The OPTions Initiative, aceste atacuri s-au intensificat. Echipa CIDSR a trebuit nu doar să filtreze mesajele negative din comentariile anti-alegere întâlnite în conturile sale de social media, dar recent a trebuit să răspundă și la o scrisoare adresată premierului moldovean în care se pretindea la  înșelăciune și informații neadevărate în sprijinul politicilor care ar facilita crearea unor centre de sarcini în criză în toată țara.

Scrisoarea a fost scrisă de președintele Moldova pentru Viață, aceeași instituție care

organizează anual „Marșul pentru viață” de la înființarea sa în 2015. În scrisoare, sunt listate un număr de statistici dintr-o publicație produsă de organizația anti-alegere din SUA, Institutul Elliot, condus de unul dintre principalii susținători ai mișcării anti-alegere, David Reardon. 

În plus, situația din Moldova este interpretată greșit într-un mod în care se face să se creadă că persoanele care solicită un avort sunt îndrumate greșit de către personalul medical și nu sunt informate de toate opțiunile existente la dispoziția lor. Baza acestor revendicări este complet construită într-un efort pentru a susține argumentul prezentat deja extrem de neinformat și fără cunoștință de cauza.

CIDSR a expediat secretariatului general al Guvernului din Republica Moldova un răspuns bine motivat, bazat pe dovezi. Echipa CIDSR a tradus și a împărtășit scrisoarea cu societatea civilă și organizațiile internaționale pentru sănătate și drepturile omului, inclusiv OMS Moldova, Promo-LEX, Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și Fundația pentru o Societate Deschisă. 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept