Un nou studiu american arată ce simt femeile după avort

20 Ianuarie, 2020

Jurnalul academic Science & Medicine a publicat recent un studiu  care demonstrează că majoritatea femeilor ce s-au supus procedurii de avort nu regretă acest fapt. Studiul a durat 5 ani, iar în cadrul lui au participat 667 de femei din 21 de state ale SUA. El a fost precedat de o cercetare similară în anul 2015, care a avut rezultate similare: 95% dintre femei au spus că avortul era o necesitate pentru ele.

Cercetătorii studiului au examinat emoțiile fiecărei femei în jurul deciziei lor de a face avort. Aproximativ 95% dintre femei au indicat că consideră procedura unui avort o decizie corectă. 

În cadrul studiului a fost examinată și întrebarea cu privire la tipul de emoții pe care le-au simțit femeile după procedura de avort. Sentimentul de alinare a fost cea mai frecventă emoție de-a lungul celor cinci ani de studiu. „De ani de zile … a fost promulgată credința și afirmația că trebuie să protejăm femeile de tulburările emoționale de care vor suferi atunci când fac avort, însă nu există nicio dovadă care să spună că acest lucru este adevărat.”, a spus Corinne Rocca, autorul principal al studiului și profesoară la Universitatea din California din San Francisco.

Cercetătorii studiului notează că emoțiile amestecate, de exemplu vinovăția amestecată cu ușurarea, sunt comune pentru femei direct după ce au efectuat un avort, dar „atât emoțiile pozitive, cât și cele negative au scăzut în primii doi ani și s-au placat apoi, însă dreptul la decizie a rămas ridicat și constant.

Autorii studiului mai scriu că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe factori specifici care determină femeile să experimenteze emoții negative sau regret în jurul unui avort. De asemenea, autorii remarcă faptul că, deși este inutil în conformitate cu concluziile studiului, consilierea avortului, odată ce este oferită, poate ajuta în diseminarea stigmei în privința avortului.

Mai multe detalii despre studiu vezi aici

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept