Nașterea prematură

Ce este travaliu prematur și nașterea prematură? 

Dacă ai contracții regulate ce cauzează cervixul să înceapă să se deschidă înainte de 37 de săptămîni, ai travaliu prematur.

Dacă naști copilul înainte de 37 de săptămîni, ai așa-numita naștere prematură și bebelușul se consideră a fi prematur.

Aproximativ o pătrime din nașterile premature sunt planificate. Dacă tu și copilul tău aveți complicații sau nu vă merge bine, echipa medicală poate să decidă să inducă nașterea mai devreme sau să fii supusă la cezariană înainte de 37 de săptămîni. (Aceasta se poate întîmpla dacă ai probleme serioase, precum preeclampsie severă sau care se înrăutățește sau daca bebelușul s-a stopat din crestere).

Restul se cunosc ca nașteri premature spontane. Poți sa ai naștere prematură dacă intri mai devreme în acest proces, dacă apele se rup prematur( ruptura prematură a membranelor) sau dacă cervixul tău se deschide prematur fără contracții( cunoscut ca insuficiență cervicală).

Ce se poate întîmpla dacă bebelușul meu e prematur?

Nașterea prematură poate cauza serioase probleme de sănătate sau chiar să fie fatală pentru nou-născut, în particular dacă se produce foarte devreme. În general, cu cît mai matur este fătul, cu atît mai multe șanse are de supraviețuire și să fie sănătos.

Unii bebeluși prematuri pot avea probleme de respirație. Prematuritatea pune bebelușul la un mare risc pentru hemoragie intracraniană. Sistemul nervos, tractul gastrointestinal și alte organe pot fi, de asemenea, afectate. Nou-născuții prematuri sunt mai predispuși la infecții și icter și pot avea dificultăți la alăptare, cît și probleme în menținerea temperaturii corpului.

Supraviețuitorii cîteodată suferă de consecințe pe termen lung, incluzînd boli cronice de plămîni, handicapuri vizuale sau auditive, paralizie cerebrală și probleme de dezvoltare.

Veștile bune sunt că majoritatea bebelușilor prematuri se nasc între 34 și 37 de săptămîni. Dacă acești copii ,, prematuri tardivi,, nu au alte probleme de sănătate, ei se vor descurca cu mult mai bine decît ceilalți și mai prematuri.

Dacă ți se începe nașterea înainte de 34 de săptămîni și nu există nici un motiv pentru nașterea imediată, echipa medicală poate să-ți întîrzie nașterea cu cîteva zile. Aceasta înseamnă că bebelușului îi vor fi administrate corticosteroizi pentru a ajuta plămînii să se dezvolte mai rapid, ceea ce mărește șansele lui de supraviețuire.

Multe tehnologii avansate au fost inventate pentru a ajuta la tratarea copiilor prematuri. Pentru a se folosi de acestea, un bebeluș prematur este cel mai bine îngrijit la un spital cu o secție de terapie intensivă neonatală. În Republica Moldova, toate gravidele care au un risc major de naștere la termene mai mici de 32 de săptămâni, sunt referite în două din maternitățile cu secții de terapie intensivă neonatală bine înzestrate  – Institutul Național de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Mamei și Copilului și Centrul Perinatologic Municipal al Spitalului Clinic Municipal Nr1 din Chișinău.

Ce cauzează nașterile premature spontane?

Deși cauza deseori este necunoscută , o varietate de factori joacă un rol în nașterile premature:

 • InfecțiaUnele infecții genitale sunt asociate cu nașterile premature. Substanțele produse de bacterii în tractul genital poate să slăbească membranele din jurul sacului amniotic și să cauzeze ruptura lor devreme. Chiar dacă membranele rămîn intacte, bacteriile pot cauza infecție și inflamarea uterului, care poate atrage un lanț de evenimente care duc la nașterea prematură.
 • Avînd o problemă cu placenta, precum placenta previa saudezlipirea prenatală a placentei
 • Avînd un uter excesiv de mare și supraîntins, care e deseori cauza că ai gemeni sau  prea mult lichid  amniotic
 • Avînd anumite anomalii ale uterului sau a cervixului.

Care sunt factorii de risc pentru nașterile premature spontane?

Sunt un număr de factori de risc, dar ține minte că mai mult de jumătate din nașterile premature spontane se petrec în graviditățile în care nu există nici un risc identificabil. Deși este imposibil să presupui dacă vei avea o naștere prematură, ea este mai probabilă dacă tu :

 • Ai avut precedent o naștere prematură (cu cît mai devreme bebelușul tău s-a născut și cu cît mai multe nașteri premature ai avut, cu atît mai mare este riscul)
 • Ești însărcinată cu gemeni sau cu mai mulți copii
 • Ești mai tînără de 17 ani și mai în vîrstă de 35
 • Erai cu greutate prea mică cînd ai prins gravidă sau nu ai adăugat suficient în greutate în timpul sarcinii
 • Ai avut  sîngerări vaginale  în primul sau în al doilea trimestru. Sîngerarea vaginală mai mult decît într-un singur trimestru înseamnă risc mai mare.
 •  Fumatul , abuzul de alcool, sau folosirea drogurilor ( în special cocaină) în timpul gravidității.
 • Ai născut în ultimele 18 luni (mai ales dacă ai prins gravidă după 6 luni de la ultima naștere).
 • Nu ai avut nici o îngrijire prenatală sau ai început să fii îngrijită tîrziu.
 • Ești gravidă cu un singur bebeluș ca rezultat al procedurilor de fertilizare
 • Au un statut jos socio-economic

Există, de anemenea, o asociație între nivelele înalte de stres, în particular cele cronice și nașterea prematură.  Teoria e că stresul sever poate duce la eliberarea hormonilor  care pot cauza contracții uterine și naștere prematură.  Aceasta poate explica de ce femeile care sunt victime ale abuzului domestic au un risc mai mare de naștere prematură spontană. Acelea care îndură violență fizică au un risc și mai marea, mai ales dacă este traumat abdomenul.

Există teste care pot prezice șansele mele de a avea o naștere prematură?

Două teste de pronostic al riscului nașterii premature sunt disponibile pentru femeile care au simptome de naștere prematură sau au un risc înalt de a avea. Un rezultat negativ este folositor, deoarece poate evita intervențiile și timpul pierdut la spital.

Cele două teste sunt:

 • Măsurarea lungimii cervixului la ecografie

Dacă ecografia arată că cervixul tău începe să se schimbe (să devină mai scurt), medicul poate să-ți recomande să oprești orice activitate fizică și lucrul, să te abții de la sex și să lași fumatul, daca deja nu ai făcut-o.

Dacă ești gravidă de mai puțin de 24 de săptămîni și cervixul tău se schimbă, dar nu ai nici o contracție, medicul poate să-ți recomande cerclajul sau preparate hormonale.

 •  Testul fibronectina fătului

Acest test este, de obicei, rezervat pentru femeile care au contracții sau alte simptome de naștere prematură. Fibronectina este o proteină produsă de membranele fătului. Dacă mai mult de o cantitate mică reușește să se strecoare într-o mostră de secreție vaginală sau cervicală între 24 și 34 de săptămîni, se consideră că ai un risc mare de naștere prematură.

Un rezultat pozitiv al acestui test rezultă că medicul îți va da medicamente pentru a amîna nașterea, cît și corticosteroizi pentru a ajuta plămînii bebelușului să se dezvolte mai repede.

Totuși, testul este de fapt preconizat mai mult să-ți spună cînd nu vei naște decît când vei naște. Dacă ai un rezultat negativ, este foarte puțin probabil că vei naște în următoarele două săptămîni. Un rezultat negativ poate să te liniștească și să te ajute să eviți spitalizarea sau alte tratamente care nu sunt necesare.

Există altceva ce pot face dacă sunt la risc înalt? 

Ai grijă de tine. Dacă mănînci bine, ai parte de tot, îți începi la timp vizitele prenatale, stopezi obiceiurile dăunătoare ( precum fumatul) și îți controlezi nivelul de stres, tu deja faci mult pentru a-ți asigura o sarcină sănătoasă pe tot termenul ei.

Dacă ai avut în trecut o ruptură prematură a membranelor sau naștere prematură spontană înainte de 34 de săptămîni și ai la moment un singur copil, vorbește cu medicul despre un tratament cu componentul progesteron.

Studiile au arătat că administrarea progesteronului, începînd cu 16-20 de săptămîni și continuînd pînă la 36 de săptămîni, reduce semnificativ riscul unei nașteri repetate premature pentru femeile în această situație. Însă nu are nici un efect asupra femeilor care poartă mai mult de un copil sau care nu au un istoric de naștere prematură.

Învață semnele de naștere prematură și anunță-l pe medic imediat dacă observi vreun simptom.

Cea mai importantă inovație în gestionarea nașterii premature în ultimii 50 de ani a fost administrarea corticosterizilor pentru a accelera dezvoltarea plămînilor copilului înainte de naștere. Cu cît mai repede realizezi că ai o sarcină prematură, cu atît mai bine pentru bebelușul tău pentru că va benificia de tratament la timp.

Unii medici îți vor recomanda să te odihnești în pat, deși multe cercetări au arătat că nu există nici o dovadă că aceasta previne nașterea prematură și în unele cazuri dimpotrivă.

Care sunt simptomele sarcinii premature?

Sună-l pe medic imediat dacă ai unul din următoarele simptome înainte de 37 de săptămîni.

 • Mai multe  secreții vaginale decît  de obicei.
 • O schimbare în tipul de secreții – dacă devine apoasă, ca mucusul sau cu sînge ( hiar dacă e roz sau cu urme de sînge)
 • Orice pete sau sîngerări vaginale
 • Dureri abdominale, crampe ca la menstruație sau mai mult de 4 contracții în fiecare oră

(chiar dacă nu sunt dureroase)

 • Mai multă presiune pe zona pelviană (parcă simți că bebelușul se împinge în jos)
 • Durere în partea de jos a spatelui, în special dacă este greoaie sau ritmică, sau dacă nu ai mai avut pînă acum dureri de spate

Aceste simptome pot deveni confuze, deoarece unele din ele, precum presiunea în zona pelviană sau durerile în partea inferioară a spatelui sunt destul de obișnuite în timpul sarcinii.

Dar mai bine să fii alertată decît să-ți pară rău după aceasta, deci sună-l pe medic imediat dacă simți ceva neobișnuit în timpul sarcinii.