Varicela

Este riscant sa fiu expusă contactului cu varicela în timpul nașterii?

Depinde. Dacă ai avut varicelă înainte, tu ești probabil imună, deci sunt puține motive pentru a te îngrijora.Aproximativ 95 de procente din adulți sunt imuni, printre care și persoanele care au avut varicelă și nu au știut de asta niciodată. Dacă ai fost vaccinată împotriva varicelei, ești de asemenea probabil imună.

Deoarece așa de mulți adulți sunt imuni, puține femei gravide se îmbolnăvesc de varicelă, adică de la 1 până la 7 cazuri la fiecare 10.000 de gravide. Dar dacă nu ești imuna și se întîmplă să contactezi boala în timp ce ești gravidă, poți să te îmbolnavești destul de grav și există o șansă mică că varicela îți va afecta bebelușul. Dacă nu ești sigură dacă ești imună sau nu, o simplă analiză de sînge poate să-ți dea răspunsul.

 

Ce se va întîmpla cu bebelușul meu dacă mă îmbolnăvesc de varicelă în timpul gravidității?

Sunt multe șanse că nu se va întîmpla nimic cu bebelușul tău, dar perioada de infectare este esențială. Dacă te îmbolnăvești de varicelă în timpul primului sau celui de-al doilea trimestru există un risc scăzut (probabil mai puțin de 1,5 %) că bebelușul tău se va molipsi de așa-numitul sindromul varicelei congenitale (CVS). Riscul este mai mare (aproape 2%) dacă te infectezi între a 13-a și a 20-a săptămînă de gestație.

CVS este caracterizat prin defecte la naștere, mai des întîlnindu-se cicatrizarea pielii, deformarea membrelor, un cap anormal de mic și probleme cu vederea. În plus, un bebeluș cu CVS poate de asemenea sa crească insuficient în uter și să sufere de handicapuri fizice și psihice. Infecția poate să mărească riscul de avort sau moartea tîrzie a fătului.

Dacă  totuși  te molipsești de varicelă, tu vei fi supusă unei ultrasonografii detaliate cu scopul de a găsi semne de defecte sau de alte probleme și cel puțin o ecografie pentru a vedea starea bebelușului de mai tîrziu. Poți de asemenea să te întîlnești cu un expert în genetică pentru a discuta riscurile în cazul tău și să decideți cum să procedați.

 

Este riscant pentru bebelușul meu dacă mă îmbolnăvesc de varicelă aproape de nașterea propriu-zisă?

Dacă te molipsești cu varicelă la începutul primului trimestru de graviditate, bebelușul tău va fi probabil sănătos. Iată de ce: aproximativ cinci zile după ce te îmbolnăvești de varicelă, corpul tău dezvoltă anticorpi ce te apără de virus și pe care îi transmite bebelușului tău prin placentă, oferind protecția ce nu ar fi putut fi asigurată de sistema imună încă nedezvoltată a bebelușului.

Dacă te îmbolnăvești de varicelă între cinci și 21 de zile înainte ca copilul să se nască, el poate să se molipsească de varicelă, însă din cauza anticorpilor pe care i-a primit de la tine, e foarte puțin probabil să fie serios.

Cea mai riscantă perioadă de a căpăta varicelă este între 5 zile înainte de a naște și 2 zile după naștere, deoarece atunci bebelușul tău este expus virusului, însă nu are timp să primească anticorpii de la tine. În acest caz, există un risc mare ( între 17 și 30 de procente) că el va dezvolta ceea ce se numește varicelă neonatală, sau varicela nou-născutului, care poate fi destul de gravă și chiar să fie periculoasă pentru viață- mai ales dacă nu este tratată.

Dacă nou-născutul arată vreun semn de dezvoltare a infecției- așa ca febră sau erupții cutanate, el va fi tratat intravenos cu medicament antiviral acyclovir.

 

Este varicela mai riscantă ca de obicei pentru sănătatea mea în timpul gravidității?

Este neclar. Dar este cu siguranță mai riscant pentru tine să te îmbolnăvești ca adult decît ca copil. Aceasta este deoarece aproximativ 15 procente din adulți care iau infecția de asemenea dezvoltă așa-numita pneumonia cauzată de varicelă, care poate fi severă și care poate fi amenințătoare pentru viață.

La femeile gravide, această complicație este asociată de asemenea cu rate înalte de naștere prematură. Riscul dezvoltării pneumoniei este înalt dacă te îmbolnăvești de varicelă în timpul celui de-al treilea trimestru. Fumatul sporește de asemenea acest risc.

 

Ce trebuie să fac dacă am fost expusă infecției?

Dacă tu știi ca ești imună, nu trebuie să faci nimic. Dacă nu ești sigură sau dacă tu crezi că nu ești imună, trebuie să suni medicul imediat și să programezi analiza pentru a-ți confirma diagnosticul.

 

Dacă nu sunt imună și am fost expusă infecției, care sunt șansele să mă îmbolnăvesc de varicelă?

Varicela este foarte contagioasă, deci dacă nu ai avut-o niciodată și ai avut contact direct cu o persoană infectată, este mai mult ca sigur să te îmbolnăvești. De fapt, dacă cineva din familie are varicelă și tu nu ești imună, șansele sunt de 90 de procente că te vei îmbolnăvi și tu.

 

Cît de repede o să văd și eu simptomele?

Poate dura de la 10 la 21 de zile după expunere, totuși deseori vei vedea semnele dupa 14-16 zile. La început, tu ai putea avea simptome ușoare de răceală, urmate de erupții pe piele ce provoacă mîncărime. Erupțiile cutanate apar ca umflături mici roșii care se măresc, apoi se usucă și cad.

 

Ce ar trebui să fac dacă eu cred că am varicelă?

Dacă tu începi să ai simptome și crezi ca ai varicelă, trebuie să suni medicul imediat. Nu veni fără sa anunți ginecologul, pentru ca riști să infectezi alte femei gravide de acolo. Dacă ai nevoie să fii examinată, ei vor face aranjamente speciale încît să nu stai într-o cameră aglomerată.

Dacă totuși ai varicelă, poate să ți se dea o prescripție pentru un medicament antiviral numit acyclovir. Dacă tu dezvolți vreun semn de pneumonie, ca febra cu respirație rapidă, discomfort respiratoriu sau tuse, este important să suni medicul imediat, deoarece starea ți se poate înrăutăți rapid. Dacă tu ai simptome și mai grave, precum probleme respiratorii sau dureri în piept, sună 903. Chiar dacă simptomele sunt relativ ușoare, tu vei fi internată și atent monitorizată și tratată cu acyclovir.

 

Pot să primesc vaccina contra varicelei în timp ce sunt gravidă?

Nu. De fapt, femeile sunt sfătuite să aștepte o lună după ce au primit vaccina înainte de a încerca să rămănă gravide.Vaccinează-te imediat după ce ai născut ( si primește a doua doză de la 4 la 8 săptămîni mai tărziu cînd te întorci la ginecolog pentru vizita ta după naștere), încît să nu te îngrijorezi de infecție în timpul următoarei gravidități. Este sigur să primești vaccina și în timp ce alăptezi.

 

Cum pot reduce riscul de a mă îmbolnăvi de varicelă în timpul sarcinii dacă nu sunt imună?

Evită persoanele care pot avea varicelă. Aceasta include pe oricine care nu este imun și care a fost în contact cu o persoană infectată în ultimele trei săptămîni, și oricine cu simptome de răceală (persoanele cu varicelă sunt foarte molipsitoare înainte de a le apărea erupțiile pe piele).

Tu de asemenea vei trebui să eviți contactul cu oricine are herpes (persoanele care au avut deja varicelă dezvoltă herpes dacă virusul  renaște). Chiar dacă nu te molipsești cu herpes, poți să te molipsești cu varicelă de la cineva care are herpes.

În plus, deoarece este foarte probabil să te molipsești cu varicelă de la un membru al familiei, se recomandă vaccinarea copiilor mai mari de un an și a altor  persoane sensibile din familie. Aceasta mai ales este important dacă ele au fost recent expuse pericolului, deoarece daca ele se vaccinează în cîteva zile de la expunere, aceasta reduce riscul îmbolnăvirii.