Comentarii la articolul „La trei copii născuți vii în Republica Moldova, unul este avortat”

07 Мая, 2018

Comentarii la articolul „La trei copii născuți vii în Republica Moldova, unul este avortat” http://sanatateinfo.md/News/Item/7648

Dr. Rodica Comendant, Conferențiar Universitar, Dr. Șt. Medicale, Director CIDSR Expert al OMS în avortul în siguranță

  • Nu e corectă exprimarea: nu se „avortează copii” – se efectuează întreruperi de sarcini nedorite, sau la indicații medicale. Exprimarea, dar și poza cu embrionul din articol (care a fost recent înlocuită cu alta) sunt tendențioase și intimidează femeile, care au, sau au avut nevoie de acest serviciu medical.
  • Întreg articolul este discriminatoriu, din cauza că doar femeile au nevoie de acest serviciu medical. Aș vrea ca cineva vre-o dată să ne prezinte statistica unor proceduri medicale de care au nevoie doar bărbații și să facă atâta caz din asta…
  • Referitor la sondajul despre opinia populației despre avort, consider că este și el discriminatoriu și nu e clar care e scopul acestuia. A fost oare vre-o femeie printre cei intervievați, care a avut vre-un avort? Suntem într-o țară cu avortul legal și dacă nu vrem ca femeile din Moldova să moară așa cum s-a întâmplat în Romania pe timpul dictaturii din secolul trecut, accesul legal la avort trebuie protejat și nu pus în pericol. Legitatea e deja demonstrată: acolo unde avortul este ilegal sau accesul îngreunat – femeile recurg la intervenții criminale și decedează!
  • În anul trecut circa o treime (27 %) din toate întreruperile de sarcină au fost avorturi spontane, care au necesitat intervenții medicale pentru salvarea vieții acestor femei.
  • Tendința numărului și ratei este una pozitivă: în fiecare an rata și numărul scade… În 2017 au fost cu 1220 avorturi mai puține decât în anul 2016. Prin comparare cu anii 80 nivelul a scăzut de 3-4 ori…E importantă scăderea proporției avorturilor la adolescente: 6,2% prin comparare cu 10-13% din anii precedenți.  (http://www.cnms.md/ro/rapoarte)
  • Noi nu avem, conform statisticii, avorturi ilegale. În codul penal există un articol cu definiția de “avort criminal”. Nu pot fi făcute ceste afirmații, existența avorturilor ilegale s-ar putea de demonstrat doar prin studii.
  • Consider că articolul este neprofesionist, deoarece nu se adresează deloc cauzei fenomenului.
  • Există doar două mecanisme de a reduce necesitatea în întreruperi de sarcină: 1)Reducerea numărului de sarcini nedorite prin: Educația sexuală comprehensivă, adaptată vârstei ca obiect obligatoriu în curriculele de învățământ, informarea populației despre drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă și 2) accesul universal la metodele moderne de contracepție.
  • Până la acest moment, în țară nu avem nici una, nici alta, așa gen de publicații sunt irelevante și periculoase!
  • Siguranța procedurii crește și tot mai multe avorturi se efectuează prin metode sigure, recomandate de OMS, cea medicamentoasă și prin aspirare vacuum, după care nu rămân consecințe pentru sarcinile ulterioare. Ani de-a rândul nu a mai decedat nici o femeie din cauza avortului…

Stimați bărbați: jurnaliști, politicieni, parlamentari, fețe bisericești, etc, etc – vă rugăm, lasați-ne să decidem noi, femeile, ce să facem cu corpul și cu viețile noastre, și nu mai vorbiți atâta despre lucruri, care nu le cunoașteți!

 

Dr Rodica Comendant,
Conferențiar Universitar, Dr. Șt. Medicale,
Director CIDSR
Expert al OMS în avortul în siguranță

Партнеры

Мы используем файлы cookie
Мы используем файлы cookie для корректного отображения контента и для удобства использования веб-сайта.
Принимаю
Не принимаю