Miniștrii Sănătății din Europa de Sud — Est se întrunesc la Chișinău

03 Апреля, 2017
Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est (SEEHN)  va avea loc, în premieră, în Republica Moldova. Evenimentul va întruni miniștri, viceminiștri și șefi de direcție din cadrul Ministerelor Sănătății ai statelor membre SEEHN: Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Israel, Moldova, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia. Oficialii vor semna o declarație prin care își vor asuma responsabilitatea să implementeze  obiectivele stipulate în Agenda  pentru dezvoltare durabilă 2030, aprobată de ONU. Evenimentul se va desfășura la Chișinău, în perioada 3-4 aprilie.

În cadrul forumului, miniștrii Sănătății vor discuta despre povara socială și economică a bolilor netransmisibile, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, impactul migrației și a situației economice asupra sănătății publice și colaborarea trasn-frontalieră în domeniul sănătății publice.

Miniștrii Sănătății vor adopta o declarație care prevede cooperarea în domeniul reducerii ratei mortalității materne, a nou-născuților și a copiilor cu vârsta de până la cinci ani. De asemenea, vor întreprinde acțiuni pentru a combate infecția HIV, tuberculoza și hepatitele virale.

Alte obiective prevăd măsuri comune de prevenire a bolilor cronice, a consumului de alcool și droguri, îmbunătățirea calității asistenței medicale, asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă,  medicamente și vaccinuri.

SEEHN a fost instituit în 2001. Statele membre și-au asumat responsabilitatea să întreprindă măsuri comune pentru îmbunătățirea sănătății publice în spațiul est-european. Cooperarea în cadrul rețelei prevede implementarea documentelor europene, care reglementează măsurile de asigurare a calității și echității în domeniul sănătății.

La forum vor participa reprezentanți ai Guvernului  Republicii Moldova, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Regiunea Europeană, Zsuzsanna Jakab, și vice-secretarul general al Consiliului Regional de Cooperare, Gazmend Turdiu.

Miniștrii Sănătății din statele membre ale SEEHN se întrunesc o dată în cinci ani. Forumul de la Chișinău va fi al patrulea de la fondarea rețelei.

Sursa: http://www.ms.gov.md/?q=stiri/ministrii-sanatatii-europa-sud-est-se-intrunesc-chisinau

Партнеры

Мы используем файлы cookie
Мы используем файлы cookie для корректного отображения контента и для удобства использования веб-сайта.
Принимаю
Не принимаю